Kopzorgen (99) - Bewindvoerderschap

7 October 2018, 09:11 uur
Geld & Recht
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: [email protected]. Of u maakt gebruik van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad in de categorie: mensen. Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Samen met mijn broer ben ik bewindvoerder van mijn geestelijk gehandicapte zus. Zo zijn er tussen ons als bewindvoerders wat financiële zaken misgegaan, onder meer een belastingaanslag. De verstandhouding is niet goed meer.

Temeer omdat hij een spaarrekening voor mijn zus in zijn eigen woonplaats heeft geopend waarin ik geen inzage krijg. Op haar betaalrekening heeft ze een tamelijk groot bedrag staan waarop haar uitkering wordt gestort en waarvan haar kosten voor levensonderhoud worden betaald.

Hij verwijt mij dat ik haar geld niet goed beheerde en niet voldoende rendement haalde. Ik ben het eigenlijk helemaal zat dat gedoe en wil mij terugtrekken als bewindvoerder. Hoe gaat dat in zijn werk?

Antwoord:

Dat moet de kantonrechter bepalen. Maar het is natuurlijk wel verstandig alsnog een poging te doen om deze zaak met uw broer in goed overleg op te lossen. Want u - als bewindvoerder - moet natuurlijk ook inzage krijgen in de spaarrekening van uw zus.

Uw broer heeft overigens wel gelijk dat, als het geld van uw zus alleen maar op een betaalrekening staat, er in dat geval weinig rendement wordt behaald. Het valt aan te raden om op de betaalrekening (meestal 0 procent rente!) een basisbedrag aan te houden, voldoende om de maandelijkse kosten te dekken, en voor de rest een extra spaarrekening of misschien zelfs een beleggingsrekening te openen.

Als twee personen over een ander gezamenlijk bewindvoerder zijn, dan moeten ze hierover natuurlijk veelvuldig contact hebben en op één lijn zitten. Zo niet, dan resteert de kantonrechter.