Jan Rotmans, de Rotterdamse hoogleraar klimaatverandering, pleit ervoor om eerst van de daken van huizen en gebouwen zonneparken te maken en pas dan na te denken over hoe men de grond kan benutten. Hij zegt dit naar aanleiding van de berekende voordelen van panelen voor boeren. Voor hun lijkt de plaatsing ervan op weilanden een nieuwe inkomstenbron. Toch leidt dit landelijk tot discussie, omdat tegelijkertijd grote daken van bedrijven of scholen leeg blijven en die daken verder nergens voor kunnen worden gebruikt.

Vooral het benutten van schooldaken zou de nieuwe trend moeten zijn, vindt Roebyem Anders van de Stichting Schooldakrevolutie. Er zijn in Nederland ruim 7500 schooldaken, vaak platte daken. Daar passen gemiddeld zo’n 250 zonnepanelen op. “Dus in totaal kunnen we daar ongeveer 2 miljoen zonnepanelen op kwijt.”

Volgens Anders is de gemiddelde investering 60.000 euro per school. In tien jaar is dit naar zijn berekening terug verdiend. Omdat scholen dit geld niet op de plank hebben liggen, zou hij het een goede zaak vinden wanneer de gemeenten de hulp schieten. ‘’Te meer, omdat in vrijwel alle gevallen de schoolgebouwen eigendom van de gemeente zijn en je op deze wijze kinderen van jongs af aan een cruciale boodschap mee geeft.’’

Er zijn in Rotterdam alleen al 187 basisscholen en 72 scholen voor voortgezet onderwijs.

Print Friendly, PDF & Email