Kwetsbare beelden krijgen 3D-scan

17 April 2018, 13:53 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De gemeente Rotterdam is gestart met het maken van driedimensionale scans van kwetsbare Rotterdamse monumenten en kunstwerken. Zo'n back-up is waardevol als een beeld beschadigd raakt of gestolen wordt.

Onlangs werd het G.J. de Jongh-monument in het Museumpark met een slijptol vernield. Vandalen stolen een aantal bronzen beelden. Een geluk bij een ongeluk is dat het beeld pas geleden in 3D is gescand. Daardoor is nu precies bekend hoe het eruitzag, zodat het in oude luister hersteld kan worden.

Monument van Piet Hein
De driedimensionale (3D-) scan is een nieuwe techniek waarmee een soort back-up wordt gemaakt van het beeld. Die back-up is nodig als een beeld beschadigd raakt of gestolen wordt. Zoals ruim twintig jaar geleden gebeurde met het monument van Piet Hein in Delfshaven. Eén van zijn armen was afgebroken. ''De restauratie van dit monument was erg complex en tijdrovend'', zegt Theo Laport van de gemeente. ''Tekeningen van dit beeld ontbraken. Dat geldt voor meer oude beelden. Met de 3D-scan lossen we dat probleem op.''

Vuurtoren Hoek van Holland
De gemeente heeft al een aantal beelden gescand, zoals die van Piet Hein en van het G.J. de Jongh-monument. Maandag was het de beurt aan de vuurtoren van Hoek van Holland, dat met een drone werd gescand. Binnenkort volgt het beeld van Erasmus in de binnenstad. Laport: 'De gemeente wil de meest waardevolle en kwetsbare Rotterdamse beelden en monumenten behouden voor de toekomst.'

Rotterdam experimenteert met diverse scantechnieken. Ervaring moet uitwijzen welke aanpak het best werkt. Scannen kan met licht of met laser, afhankelijk van het doel.

Assetmanagement
Het scannen van beelden en gebouwen is onderdeel van een nieuwe manier van het beheer van de buitenruimte. Dat noemt men assetmanagement. Met assetmanagement. zorgt men er als gemeente nog meer voor dat het geld wordt ingezet daar waar dat het hardste nodig is.

Meer met 3D
De gemeente Rotterdam werkt meer met 3D. Zo is het 3D-stadsmodel van Rotterdam vrij ter beschikking aan iedereen die daarmee aan de slag wil gaan. De afdeling Basisinformatie wil hiermee het gebruik en toepassingen van deze unieke dataset stimuleren.