Laconiek Ajax verplettert Excelsior, 1-7

11 November 2018, 17:14 uur

Met Donny van de Beek in een hoofdrol heeft Ajax de uitwedstrijd tegen Excelsior benut om aan het doelsaldo te werken (1-7). De blonde middenvelder had een rol in de eerste vier doelpunten van zijn club. Hij scoorde tweemaal en bereidde de 2-0 en 4-1 voor.

Van de Beek, die weer de voorkeur boven David Neres had gekregen, opende in de 31e minuut de score. Even voor rust kreeg de international een vrije trap toen hij door Hervé Matthys tegen de grond werd gewerkt. Lasse Schöne ging achter de bal staan en liet zien waarom hij zich specialist op het gebied van vrije trappen nemen mag noemen.

Van de Beek tekende in de 48e minuut voor 3-0, nadat de voor Noussair Mazraoui ingevallen Rasmus Kristensen hem perfect in stelling had gebracht. Ali Messaoud antwoordde snel namens Excelsior (3-1), na een zeldzaam foutje van Matthijs de Ligt. Vervolgens was het weer Van de Beek die Kasper Dolberg met een subtiele hakbal een bijna niet te missen kans gunde (4-1). Ajax kwam nog op 5-1 door een eigen doelpunt van Jerdy Schouten en liep via Hakim Ziyech en invaller David Neres nog verder uit.

Zo beleefde Ajax een eenvoudige middag in het Van Donge & De Roo Stadion, dat zich in niets laat vergelijken met het Estadio da Luz van Benfica, waar woensdag een zwaarbevochten gelijkspel uit het vuur werd gesleept (1-1). Op het kleinste speelveld van de eredivisie had Ajax een half uur moeite om de defensie van de thuisploeg te ontregelen. Maar na de openingstreffer van Van de Beek riep de vraag zich alweer snel op of het krachtsverschil tussen PSV, Ajax en de rest van de clubs in de eredivisie niet schrikbarend groot is.

Ajax blijft de koploper uit Eindhoven voorlopig op vijf punten volgen. Het elftal van coach Erik ten Hag rest voorlopig weinig anders dan zelf de wedstrijden blijven winnen en maar hopen dat PSV een keer in de fout gaat.