De twintig aanhangers van Pegida hebben vanavond eieren voor hun geld gekozen en hun touringcar op honderd meter van de Laleli-moskee rechtsomkeert laten maken. Er stonden ministens vijfhonderd Turks-Nederlandse mannen bij hun gebedshuis en hoewel de sfeer ogenschijnlijk gemoedelijk leek, was de kans natuurlijk niet uitgesloten geweest dat bij het doorgaan van een provocerende BBQ letterlijk en figuurlijk de vlam in de pan was gevlogen.

De touringcar met de Pegida-mannen heeft ruim een half uur onbeweeglijk op de hoek van de Carnissesingel en de Lepelaarsingel gestaan in afwachting van het interne besluit wel of niet gebruik te maken van het recht om te demonstreren. Volgens de politie is er uiteindelijk één demonstrant onopzichtelijk en gedekt door de politie honderdvijftig meter verderop poolshoogte gaan nemen. De mensenmassa, die de moslims als tegenactie op de been hadden gebracht, remde daarna elk verder initiatief.

Toen het bestuur van de moskee vanaf het dak van de moskee in de Gruttostraat in de Turkse taal bekend maakte dat Pegida niet zou komen, werd die mededeling als een voetbaldoelpunt gevierd. Jongelui beklommen een garage en toonden de Turkse vlag. Er werden eerste zinnen van een normaal gebed gezongen, maar óók Hand in Hand Kameraden. Voor de camera van de Turkse tv verklaarde een bestuurslid van de Laleli-moskee, dat hij blij was ‘’dat Pegida naar huis was gegaan’’, en dat dit voelde ‘’alsof Nederland de WK had gewonnen.’’

Rond vijf uur ’s middags waren vertegenwoordigers van de politieke partij CU/SGP bloemen komen brengen in de hoop dat die ’s avonds zouden worden uitgereikt en volgens de aanwezige raadsleden Stephan van Baarle (DENK) en Ercan Büyükçifçi (Nida) was er vooraf opgeroepen tot kalmte en was er benadrukt dat ‘’we Nederlanders onder elkaar zijn’’.

Maar aan de muur hing zowel een Nederlandse als Turkse vlag.

Print Friendly, PDF & Email

Laat een reactie achter