ABN AMRO: Huizenprijzen stijgen in 2024 en 2025 fors door

16 April 2024, 13:44 uur
Landelijk
mainImage

Volgens de nieuwste verwachtingen van ABN AMRO over de woningmarkt zal de gemiddelde prijs van een woning in 2024 met 6% en in 2025 met 5 procent doorstijgen. De huizenprijzen stijgen door een lagere hypotheekrente en hogere inkomens.  Met deze voorspelling stelt ABN AMRO de eerdere voorspellingen van een kwartaal geleden fors naar boven bij. In januari voorspelde de bank namelijk een stijging van 4% in 2024 en van 3,5% in 2025.
 
De hypotheekrente zal verder dalen
ABN AMRO verwacht dat de Europese Bank de rente vanaf juni zal verlagen van 2,75% eind dit jaar naar 1,5% eind 2025. De hypotheekrente voor hypotheken met een korte looptijd zullen daardoor verder dalen. In combinatie met hogere lonen zullen de hypotheekmaandlasten daardoor relatief lager uitvallen en woningen dus beter betaalbaar worden. Als de huizenprijzen echter te hard gaan stijgen, zal deze betere betaalbaarheid echter weer te niet gedaan zijn.
 
Huidige ontwikkelingen bieden relatief grotere kansen aan starters
Door de gestegen hypotheekrente, hogere belastingen en huurprijsbeperkingen is de verhuur van woningen voor particuliere beleggers minder aantrekkelijk geworden. Beleggers verkopen daardoor sneller hun huurwoningen en dat biedt kansen aan starters.
 
Er zijn ook maatregelen genomen zijn om starters te stimuleren om ‘gemakkelijker’ een huis te kopen: de NHG-kostengrens is verhoogd naar €435.000, huizenkopers tussen de 18 en 35 jaar hoeven geen overdrachtsbelasting te betalen en de startersvrijstelling is verruimd.
 
Kopers letten beter op het energielabel
Sinds de stijging van de energieprijzen letten kopers beter op het energielabel van een woning bij de zoektocht naar een nieuw huis. Potentiële kopers zochten online veel naar woningen met energielabel A, B en C en woningen die na 2011 gebouwd zijn. Ondanks dat de prijzen van deze woningen behoorlijk hoger liggen dan woningen met een zwak energielabel, worden de woningen met een goed energielabel sneller verkocht.
BRON: Woningmarktmonitor ABN AMRO