Een vrouw uit Doetinchem die gelooft dat in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk een 'satanisch-pedonetwerk' bestaat, hangt een geldboete of uiteindelijk celstraf boven het hoofd als ze haar onbewezen theorieën blijft verspreiden. Ook moet ze oude berichten daarover verwijderen. Dat heeft een rechter in Zutphen besloten. Alice B. mag zich niet langer op welke wijze dan ook uitlaten over het bestaan van het zogenaamde netwerk, waarover al in meerdere rechtszaken is vastgesteld dat "iedere feitelijke aanwijzing" ontbreekt, zo staat in de uitspraak.
Sinds begin april 2023 herhaalt B. op sociale media berichten van andere complotdenkers dat er een satanisch-pedofiel netwerk bestaat in de Zuid-Hollandse gemeente. Het zou verantwoordelijk zijn voor kindermoorden. Van de rechter mag de vrouw zich hier niet meer over uitspreken en moet ze al haar eerdere uitlatingen verwijderen, ook van websites en andere onlineplatforms. Doet ze dit niet, dan volgt een dwangsom van 5000 euro per overtreding. Het maximale boetebedrag is 400.000 euro. Wordt dat gehaald en houdt ze zich nog steeds niet aan het verbod, dan moet de Doetinchemse maximaal zestig dagen de cel in.
De rechter noemt de uitlatingen van B. "zeer bedreigend en beschadigend voor inwoners en medewerkers van de gemeente". Hetzelfde geldt voor haar uitlatingen aan het adres van de advocaat van de gemeente. Bodegraven-Reeuwijk had de zaak aangespannen nadat de vrouw een verzoek tot het verwijderen van en stoppen met de berichten naast zich neerlegde. Ze uitte zich daarna zelfs in "nog meer heftige bewoordingen", stelt de rechter.
Eerder werden al drie complotdenkers veroordeeld tot celstraffen voor onder meer opruiing, bedreiging en smaad. Er is geen enkel bewijs voor het bestaan van een groep (prominente) Nederlanders die achter 'rituele kindermoorden' zit, zoals complotdenkers zeggen. Desondanks ontvingen onder meer oud-RIVM-baas Jaap van Dissel, een lokale huisarts en oud-premier Mark Rutte (doods)bedreigingen. Door de onlinetheorieën kwamen tientallen complotdenkers naar Bodegraven die bloemen op graven van kinderen legden, volgens hen de slachtoffers van de moorden. Het zorgde voor grote onrust en pijn bij nabestaanden en inwoners.
Door: ANP