Bosma en Van der Lee enige kandidaten voor voorzitterschap Kamer

12 December 2023, 12:36 uur
Landelijk
mainImage
ANP
Martin Bosma.

Martin Bosma (PVV) en Tom van der Lee (GroenLinks-PvdA) zijn de enige twee Kamerleden die zich kandidaat hebben gesteld voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer, zo bleek dinsdag. Gegadigden konden zich tot dinsdagochtend kandideren.

De 59-jarige Van der Lee maakte afgelopen vrijdag bekend een gooi te doen naar het voorzitterschap, zondag volgde de eveneens 59-jarige Bosma. De 45-jarige Roelien Kamminga (VVD), de huidige tijdelijke voorzitter, meldde zondag zich niet te kandideren. De afgelopen jaren was Vera Bergkamp (D66) voorzitter. Van haar, en andere Kamerleden, werd eerder deze maand afscheid genomen. De nieuwe Tweede Kamer werd 6 december geïnstalleerd.

Wie van de twee kandidaten de nieuwe voorzitter wordt, bepaalt de Tweede Kamer donderdag in een plenair debat. Dit gebeurt via stembriefjes die in een bus worden gedaan. De stemming is per Kamerlid, geheim en alleen geldig als er voldoende leden aan de stemming hebben meegedaan. Ofwel minimaal 76 van de 150 Tweede Kamerleden. Een kandidaat moet een meerderheid van de stemmen krijgen. Als beide kandidaten evenveel stemmen halen, beslist het lot via het uit de stembus trekken van een naambriefje.

Vaste hand

In zijn brief schreef Bosma dat de Kamer in deze turbulente politieke tijden een voorzitter nodig heeft die de hamer "met vaste hand" hanteert. Van der Lee wil vanuit de rol als voorzitter bijdragen "aan herstel van vertrouwen en het overbruggen van de kloof tussen burgers en beslissers".

Van der Lee zit bijna zeven jaar in de Tweede Kamer. Hij hield zich bezig met onder meer buitenlandse zaken. Hij was ook voorzitter van de parlementaire enquête die onderzoek deed naar de gaswinning in Groningen. Eerder gaf hij leiding aan Oxfam Novib en was hij als voorlichter werkzaam voor de fractie van GroenLinks in de Tweede Kamer.

Bosma wilde al eerder Kamervoorzitter worden, maar moest het toen afleggen tegen Bergkamp. Het PVV-Kamerlid zit al regelmatig plenaire Kamervergaderingen voor, waar over het algemeen waardering voor is. Hij houdt strak de hand aan de tijd en aan interrupties van Kamerleden, en doet dat veelal op een ontspannen en humorvolle manier. Van der Lee en Bosma zijn beiden lid van het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, het presidium.

 


Door: ANP