Burgemeesters dragen geen oranje keppeltje op Koningsdag

23 April 2024, 17:17 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Burgemeesters van de grote steden Jan van Zanen (Den Haag), Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) en Sharon Dijksma (Utrecht) dragen tijdens Koningsdag geen oranje keppeltje. Dat laten hun woordvoerders weten. Ze geven daarmee geen gehoor aan de oproep van acteur Huub Stapel en schrijfster Femmetje de Wind aan burgemeesters om dit te doen als actie tegen antisemitisme.

Eric van Oosterhout, de burgemeester van Emmen, draagt ook geen keppeltje op Koningsdag. De koninklijke familie viert het Oranjefeest in de Drentse plaats. Van Oosterhout meldt "afstand te nemen van elke vorm van antisemitisme" en dat op 4 mei onder de aandacht te brengen in een speech.

De vier burgemeesters die geen keppeltje dragen geven aan het statement van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) te volgen, en dat luidt als volgt: "Dit particuliere initiatief is gestoeld op goede bedoelingen om de Joodse gemeenschap een hart onder de riem te steken. Als burgemeesters verafschuwen wij elke vorm van antisemitisme en dragen wij dat - waar nodig - ook uit. Met of zonder keppeltje. Wij betwijfelen echter of het dragen van een oranje keppeltje door (mannelijke) burgemeesters op een nationale feestdag gepast is."

Femke Halsema, burgemeester van de vierde grote stad, was nog niet bereikbaar voor een reactie.
 

 


Door: ANP