Deken van advocaten schiet Sywert van Lienden te hulp

21 April 2024, 18:55 uur
Landelijk
mainImage
ANP

De deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten bemoeit zich nadrukkelijk met de civiele rechtszaak tussen de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) en diens voormalige bestuurder Sywert van Lienden. Dat bevestigt de deken na vragen van het FD.

Van Lienden kan geen advocaat betalen, omdat onder andere de SHA zijn vermogen onder beslag heeft gelegd. De deken vindt dat Van Lienden "net als ieder ander" recht heeft op juridische bijstand en heeft de SHA daarom gevraagd het beslag gedeeltelijk op te heffen.

Aanleiding voor de bemoeienis van de toezichthouder van advocaten vormde het interview dat Van Lienden vorige week gaf aan het FD. In dat interview vertelde Sywert dat hij door alle beslagen op zijn bankrekeningen geen geld heeft voor zijn eigen verdediging. Zo kan hij zich geen advocaat veroorloven en ook niet de verplichte griffierechten voor de civiele procedure betalen, die naar zijn zeggen 12.000 euro bedragen. Hierdoor hangt hem in die zaak vrijwel zeker een veroordeling boven het hoofd en vervolgens een faillissement, zo vertelde hij.


Door: ANP