Dit houdt een woonhuisverzekering in

27 September 2021, 13:39 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Ben je sinds kort de trotste eigenaar van een koopwoning? Dan wil je hier ongetwijfeld zo lang mogelijk van kunnen genieten. Daarom is het belangrijk om jouw woning goed te verzekeren. In Nederland ben je in ieder geval verplicht om een woonhuisverzekering af te sluiten als je een woning hebt gekocht. Als het jouw eerste koopwoning betreft, kun jij je mogelijk geen goede voorstelling maken van deze verzekering. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst staan wij namelijk uitgebreid stil bij een woonhuisverzekering. We vertellen je wat het precies voor een verzekering is en wat er wel en niet gedekt wordt. Tot slot vergelijken we deze verzekering nog kort met een inboedelverzekering om de verschillen duidelijk te maken.

Woonhuisverzekering nader toegelicht
Veel mensen houden er geen rekening mee dat er brand uitbreekt of ingebroken wordt. Toch is deze kans altijd aanwezig. Daarom is het belangrijk om een woonhuisverzekering af te sluiten. Hiermee verzeker je jouw opstal namelijk tegen onverwachte gebeurtenissen, zoals brand, inbraak en storm. Deze gebeurtenissen kunnen flink wat schade aan jouw woning veroorzaken. Als je een opstalverzekering afsluit, vergoedt jouw verzekeraar de kosten om deze schade te herstellen.

Ondanks dat een woonhuisverzekering in ons land verplicht is, is niet iedereen er bekend mee. De naam mag jou misschien niets zeggen, maar waarschijnlijk heb je weleens van deze verzekering gehoord. Veel mensen kennen een woonhuisverzekering namelijk beter als opstalverzekering. Als je een van deze verzekeringen tegenkomt, weet je nu dat het exact dezelfde verzekeringen zijn.

Hoe zit het met de dekking?
Als eigenaar van een koopwoning ontkom je er niet aan een opstalverzekering af te sluiten. Voordat je deze verzekering afsluit, wil je ongetwijfeld weten wat er wel en niet gedekt wordt. Met een woonhuisverzekering ben je verzekerd voor de onderstaande zaken:

- Schade door brand, ontploffing en elektriciteit
- Schade door inbraak en diefstal
- Schade door storm en blikseminslag
- Ruitbreuk
- Schade tijdens verbouw of aanbouw van de woning

Is er brand uitgebroken en heeft jouw huis hier flinke schade door opgelopen? Dien dan een claim in bij jouw verzekeraar om de kosten voor het herstellen van de schade vergoed te krijgen. Een verzekeraar keert overigens niet altijd geld uit bij schade aan jouw woning. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om een claim in te dienen als de schade het gevolg is van achterstallig onderhoud aan jouw woning. Bovendien keert een verzekeraar geen geld uit bij schade door grondwater of een aardbeving en schade door opzet of grove schuld.

Verwar woonhuisverzekering niet met inboedelverzekering
Sommige mensen vinden een inboedelverzekering afsluiten overbodig als zij een opstalverzekering hebben. Regelmatig wordt gedacht dat beide verzekeringen elkaar (deels) overlappen, maar dit is een misvatting. Een woonhuisverzekering heeft namelijk alleen betrekking op de opstal en alles wat hieraan vastzit. Meubels en ‘losse’ elektrische apparaten vallen bijvoorbeeld niet onder de dekking van deze verzekering. Heb je alleen een woonhuisverzekering en beschadigt jouw inboedel door een brand? Dan keert een verzekeraar geen geld uit om een nieuwe inboedel aan te schaffen.

Zoals je hierboven kon lezen, doe je er goed aan zowel een inboedelverzekering als een woonhuisverzekering af te sluiten. Maar hoe sluit je een opstalverzekering af? Ga allereerst op zoek naar een verzekeraar waarbij je deze verzekering af kunt sluiten. Kies bij voorkeur voor een verzekeraar die ook een inboedelverzekering aanbiedt. Je kunt deze verzekeringen dan bij één partij onderbrengen. Heb je een verzekeraar gevonden? Dien dan een aanvraag in. Dit kan tegenwoordig vaak online, waardoor een inboedel- en opstalverzekering afsluiten een fluitje van een cent is.