IC-arts Van der Voort (D66) zou mannen (50-75) vaccineren

28 January 2021, 01:26 uur
Landelijk
mainImage
Van der Voort

Peter van der Voort, hoofd Intensive Care in het UMC in Groningen, zei gisteravond bij Jinek dat als de eerstkomende beschikbare 1 miljoen coronavaccins besteed zouden worden aan mannen tussen de 50 en 75 jaar met een overgewicht de druk op de IC ’s binnen een maand tijd met 60% zou zijn verminderd.

Hij beantwoordde daarmee de vraag van de RTL4-presentatrice welke groep in de ogen van Van der Voort nu echt het vaccin als eerste nodig heeft. Niet de alleroudsten in zijn ogen (+90 en ook niet +80). Omdat zij niet de gemiddelde Corona IC-patiënt zijn, zei hij. Dat zijn wel – landelijk gezien – voor 70% mannen tussen 60 en 75 jaar, met vrijwel allen een overgewicht.

Om safe te gaan vond Van der Voort – voor D66 Eerste Kamerlid - het daarom verstandig om de risicogroep mannen al te vaccineren vanaf 50 jaar. Binnen zijn berekening zouden dat er 1 miljoen zijn in Nederland. ‘’En als dat gebeurd is, heb je maanden gewonnen’’, zei hij tegen Jinek, die niet wist wat ze hoorde en reageerde alsof ze het ei van Columbus had gehoord. ‘’Dit moet ik om me laten inwerken.’’

Merkwaardig en vaag en onthutsend was wel zijn antwoord op de vraag hoe hij aankeek tegen oudere mannen van 75 jaar. Hij zei alleen dat zij in samenspraak met de artsen niet op de IC terecht komen. Dat kan weinig anders betekenen dat zij bij het ontbreken van uitzicht in overleg de dood verkiezen. Ook aan zieke vrouwen ging Van der Voort voorbij. Hij koos voor de 60% vermindering van de druk.