Kabinet trekt de knip om bouw op stoom te houden

5 December 2022, 08:37 uur
Landelijk
mainImage
ANP

In een poging de bouw op stoom te houden rondom kwetsbare natuurgebieden trekt het kabinet de knip. Met 60 miljoen euro subsidie kunnen ronkende hijskranen, betonmixers en andere machines in de bouw vanaf komend jaar versneld worden vervangen voor uitstootvrije exemplaren, schrijft De Telegraaf. Dat is drie keer meer budget dan dit jaar beschikbaar was. De ingreep is volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat broodnodig om überhaupt nog te kunnen bouwen rond kwetsbare natuurgebieden.

Dat er behoefte is aan bijvoorbeeld machines op batterijen of waterstof, is duidelijk, schrijft de krant. De subsidiepot van 20 miljoen die vorig jaar al werd geopend was immers binnen één dag leeg. Er zijn zo’n 80.000 mobiele machines in de bouw, heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat becijferd. Dat varieert van hijskraan tot betonmolen, van aggregaat tot graafmachine. Al deze apparaten stoten stikstof uit. Dat is niet overal in Nederland meteen een probleem, maar wel op plekken waar stikstofruimte nodig is om te kunnen bouwen, zoals in de buurt van kwetsbare natuurgebieden.

Als gevolg van de laatste stikstofuitspraak, waarin de Raad van State bepaalde dat de zogeheten "bouwvrijstelling" van tafel is, heeft het kabinet in totaal 400 miljoen euro extra uitgetrokken om te voorkomen dat veel projecten stilvallen. Een deel van dat geld wordt nu aangewend om machines versneld te vergroenen.


Door: ANP