Kwart Nederlanders kreeg conflict met familie over corona

30 November 2023, 08:47 uur
Landelijk
mainImage

De coronacrisis heeft z'n stempel gedrukt op de Nederlandse samenleving. Onderzoek toont aan dat een op de vier Nederlanders door de pandemie in conflict raakte met iemand uit zijn of haar familie-, vrienden- of kennissenkring. Een op de tien Nederlanders verloor hierdoor zelfs het contact met diegene. Meer jongeren dan ouderen maakten dit mee en met name discussies over het vaccin zorgden voor onenigheid.

DIT, het journalistieke platform van de EO, onderzocht samen met DataIM hoe Nederlanders terugkijken op de coronaperiode. Het onderzoek werd uitgevoerd naar aanleiding van het coronakloof-tweeluik van het EO-programma Dit is de Kwestie, waarin Tijs van den Brink de rol van de journalistiek in de coronatijd onderzoekt.

Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van de Nederlanders een conflict heeft gehad met familie, vrienden of kennissen, waarvan het virus of een aan corona gerelateerd onderwerp de oorzaak was. Het grootste deel van die conflicten (72 procent) ging over het vaccin. Ook de coronamaatregelen (58 procent), de mate van gevaar van het virus (44 procent) en complottheorieën (40 procent) waren hete hangijzers.


Door: ANP