Meer klachten gemeld over bijwerkingen van bortsimplantaten

18 April 2024, 11:50 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Mensen met een borstimplantaat hebben vorig jaar vaker mogelijke bijwerkingen gemeld dan een jaar eerder. Het meldpunt van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg van 295 mensen een melding. Dat is een toename van ruim 50 procent. Veruit de meeste meldingen (72 procent) gingen over borstimplantaten.

Vrouwen met een borstimplantaat meldden voornamelijk dat ze na de operatie last kregen van vermoeidheid. Ook over gewrichtspijn, pijn in de borsten en geheugenproblemen werden tientallen meldingen gedaan.

Klachten na het aanbrengen van koperspiraaltjes staan in het overzicht van het RIVM op de tweede plaats: daar kwamen 94 meldingen over binnen, 18 procent van het totaal. Hevig bloedverlies tijdens de menstruatie werd het vaakst gemeld, gevolgd door uitzakking van het spiraaltje en een pijnlijke menstruatie.

Het aantal meldingen schommelt van jaar tot jaar en hangt vermoedelijk samen met de media-aandacht voor problemen met implantaten. In 2022 kreeg het meldpunt relatief weinig klachten binnen (193), in 2021 was er juist een uitschieter met 714 meldingen. Bijna alle ingediende klachten komen van vrouwen (97 procent).


Door: ANP