mainImage

Ondanks hoge prijzen minder mensen van het gas afgesloten

5 december 2022, 08:55 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

Ondanks de torenhoge energieprijzen zijn er dit jaar tot nu toe minder dan vierduizend huishoudens afgesloten van gas of elektriciteit. Vorig jaar waren dit er bijna vijfduizend in totaal, schrijft het AD op basis van onderzoek.

Sinds 26 oktober gelden strengere regels voor het beëindigen van een energiecontract. Nu blijkt dat netbeheerders het zekere voor het onzekere nemen. Tussen eind oktober en eind november is niemand afgesloten. Ook monteurs, de daadwerkelijke afsluiters, hebben hun steentje bijgedragen. Zij wijzen wanbetalers er nadrukkelijk op dat zij alsnog een nieuw contract kunnen afsluiten, of de gemeente kunnen benaderen voor een regeling. De monteurs overleggen ook namens de klanten met de bevoegde ambtenaren of de energieleveranciers.

Netbeheer Nederland sloot in 2019 nog ruim zevenduizend mensen af, in 2020 zo'n vierduizend en vorig jaar nog bijna vijfduizend. Wel bestaat de kans dat er de komende tijd juist meer mensen afgesloten worden, omdat netbeheerders sinds 21 november de opgelopen achterstanden weer proberen in te halen, aldus het AD.


Door: ANP | Foto: ANP