Slachtoffers van online-oplichting kunnen sinds begin 2021 naam, adres en woonplaats (naw-gegevens) van de oplichter opvragen bij de bank. Dit moet het makkelijker maken om met behulp van een deurwaarder, het geld terug te vorderen van de oplichter. Uit onderzoek van Pointer (KRO-NCRV) blijkt echter dat deze route nauwelijks gebruikt wordt.
Rick van der Rest van het deurwaarderskantoor Landelijke Associatie van Gerechtsdeurwaarders (LAVG), reageert teleurgesteld. "Ik had verwacht dat vanaf 2021 tienduizenden slachtoffers bij ons zouden aankloppen." Het kantoor dat zich actief richt op onder meer het bijstaan van slachtoffers die opgelicht zijn, heeft slechts 525 vorderingen gedaan.
Officieel heet de regeling procedure begunstigde naw-gegevens bij niet bancaire fraude (PNBF). Slachtoffers kunnen aankloppen bij hun bank om de naw-gegevens van de dader op te vragen. Oplichters krijgen dan nog drie weken de tijd om het geld terug te storten voordat de gegevens worden verstrekt. Als slachtoffers het geld niet terugkrijgen, kunnen ze met behulp van bijvoorbeeld een deurwaarder het geld terugvorderen bij de oplichter. Volgens het CBS worden jaarlijks honderdduizenden mensen slachtoffer van online-oplichting.
Door: ANP