mainImage

'Stikstofdeadline kan 5 jaar later'

4 augustus 2022, 08:23 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

Aan de vooravond van het gesprek met de boeren over het stikstofbeleid lijkt er een politieke opening te ontstaan. Het doel om de uitstoot al in 2030 te halveren kan desnoods worden verschoven naar 2035, stellen regeringspartijen volgens het AD.

"2030 is een puur politieke keuze", meldt een coalitiebron aan de krant. "De 25 miljard die gereserveerd is voor deze operatie loopt ook tot 2035, dus in die zin is er wel een haakje. En het bezwaar tegen die ambitieuze reductiedoelen zal ook wegsmelten als je 2030 loslaat."

Afgelopen week meldden Kamerleden, bemiddelaar Johan Remkes en premier Mark Rutte al dat er "geen taboes" zijn bij het gesprek morgen. Een andere bron binnen de coalitie maakt dat gedetailleerder: "Voor de natuur maakt het minder uit wanneer je precies klaar bent, als je maar snel begint." Daarbij wordt er ook op gewezen dat de rechter nergens heeft bevolen dat halvering al in 2030 een feit moet zijn.

De uitspraken zijn opvallend, omdat het kabinet vooralsnog volhoudt aan de datum van 2030. Tegelijkertijd is het partijen er veel aan gelegen dat het gesprek met boerenorganisaties wordt hervat, nu verzet en acties tot een impasse hebben geleid.


Door: ANP | Foto: ANP