mainImage

Van der Burg roept gemeenten opnieuw op meer opvang te regelen

6 oktober 2022, 12:01 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) stuurt donderdag alle gemeenten een brief "met het verzoek om bij te dragen aan het bieden van voldoende plekken voor minderjarige asielaanvragers met begeleiding". Hij doet dat samen met het Nidos, dat opkomt voor jonge vluchtelingen, en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), laat zijn woordvoerder weten in een eerste reactie op de uitspraak van de rechter dat Nederland niet voldoet aan de normen voor menswaardige opvang van asielzoekers.

Het ministerie bestudeert de uitspraak, zo laat een woordvoerder weten. Hij benadrukt dat het ministerie afhankelijk is van gemeenten om plekken te bieden voor minderjarige asielzoekers.

De rechter bepaalde dat per direct kwetsbare asielzoekers, zoals kinderen jonger dan 1 jaar en hun gezinsleden en alleenstaande minderjarige vreemdelingen, niet meer in de crisisnoodopvang mogen worden geplaatst.

De woordvoerder kan daar nu niet meer op zeggen dan dat "voor ons vooropstaat dat minderjarigen kwetsbaar zijn en menswaardige opvang in een veilige omgeving verdienen".


Door: ANP | Foto: ANP