mainImage

Veiligheid van De Groot (D66) bij boerenprotest niet gegarandeerd

D66-Kamerlid en landbouwwoordvoerder Tjeerd de Groot.
22 juni 2022, 11:14 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

D66-Kamerlid en landbouwwoordvoerder Tjeerd de Groot gaat woensdag niet naar het boerenprotest in Stroe, meldt zijn partij. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid adviseerde hem niet te gaan, omdat de veiligheid van het Kamerlid niet gegarandeerd kan worden, aldus D66.

De Groot en zijn partij worden volgens de NCTV gezien als vertegenwoordigers van het stikstofbeleid, waar de boeren tegen demonstreren. De situatie bij demonstratie zou "lokaal onvoorspelbaar" zijn. Volgens De Groot was hij toch niet welkom bij de demonstratie, terwijl hij eerder wel was uitgenodigd. Het Kamerlid schrijft op Twitter dat "iemand met een andere mening" volgens de eigenaar van het terrein waar de demonstratie plaatsvindt niet welkom is.

De Groot deed eerder aangifte nadat hij in Facebookgroepen van radicale boerenclubs werd bedreigd. Zo schreven ze onder meer over hem "dit ongedierte moet je uitroeien, en voor deze wolf in schaapskleren is geen afschotvergunning nodig, gewoon een propje lood geven", aldus het Reformatorisch Dagblad dat inzage had in de groepen.

Het Kamerlid pleitte in 2019 namens zijn partij voor het halveren van de veestapel, zodat de stikstofdoelen gehaald konden worden. Mede door deze uitspraak kwamen grootschalige boerenprotesten op gang. Tijdens een demonstratie op het Malieveld, waar De Groot het publiek toesprak, draaiden toeschouwers hem massaal de rug toe en staken ze hun middelvinger op.


Door: ANP | Foto: ANP