Zuid-Holland wijst bemiddeling in 'impasse' met Lansingerland af

17 April 2024, 16:20 uur
Landelijk
mainImage
ANP

De provincie Zuid-Holland heeft het voorstel van de gemeente Lansingerland afgewezen om een bemiddelaar in te schakelen voor de 'impasse' waarin de twee partijen zitten. Lansingerland wil duizenden woningen bouwen in een gebied, Bleizo-West, dat de provincie ziet als een mogelijke locatie voor windturbines. Zolang het onderzoek van Zuid-Holland naar de beste plek voor windenergie in Lansingerland loopt, kan de gemeente op drie potentiële locaties hiervoor niets doen.

Volgens de gemeente met 65.000 inwoners is onafhankelijke bemiddeling door het ministerie van Binnenlandse Zaken noodzakelijk. "We zien geen mogelijkheden voor constructieve oplossingen als we op deze voet verder gaan", aldus wethouder Michiel Muis (duurzaamheid en wonen, D66). Hij denkt dat een bemiddelingstraject "voor versnelling in plaats van stilstand" kan zorgen. "Ons college zal zich committeren aan de uitkomsten van zo'n traject."

De Zuid-Hollandse gedeputeerde Berend Potjer (energie, GroenLinks-PvdA) ziet op dit moment echter "geen meerwaarde" in bemiddeling. "We moeten gewoon de feiten op een rijtje krijgen, daarom doen we nu onderzoek naar de mogelijke locaties voor windenergie", zei Potjer woensdag in een commissievergadering over dit onderwerp. "We willen weten wat mogelijk is en wat niet. Uiteindelijk moet dat leiden tot een keuze waar we hopelijk met z'n allen achter staan."

Tot 6000 woningen

In het provinciale coalitieakkoord van GroenLinks-PvdA, VVD, BBB en CDA staat dat op Bleizo-West of op een andere locatie in Lansingerland 15 megawatt aan windenergie gerealiseerd moet worden. Daar zijn jaren geleden al afspraken over gemaakt binnen de regio. Omdat de gemeente volgens Zuid-Holland treuzelde met de uitwerking daarvan, heeft de provincie de regie overgenomen.

Lansingerland vindt alle locaties die nu onderzocht worden ongeschikt voor windturbines. De gemeente wil op Bleizo-West, vlak bij treinstation Lansingerland-Zoetermeer, 4000 tot 6000 woningen bouwen.

Oppositie

Diverse oppositiepartijen in Provinciale Staten verwijten het college "star" te zijn. "Maar wij vinden het juist getuigen van een betrouwbare overheid, we willen afspraken nakomen", zei Potjer.
 

 


Door: ANP