Lars Veldwijk heeft excuus voor falen

14 October 2018, 20:00 uur

door Piet Ocks

Naderhand, als je op de hoogte bent van zijn privé-omstandigheden, mag je je afvragen of je Lars Veldwijk moet afrekenen op zijn hoeveelheid gemiste kansen in de wedstrijd tegen SC Cambuur (3-0).
Met tranen in de ogen stond hij na afloop de pers te woord. Zijn pas geboren dochtertje blijkt in het ziekenhuis te zijn opgenomen. "Het is niet ernstig, gelukkig. We waren er op tijd bij, maar ze ligt er nog steeds", aldus de geëmotioneerde spits van Sparta. "Ik ga zo snel mogelijk weg. Verder wil ik er niet te veel over zeggen."

Door de zege op SC Cambuur staat Sparta nu gedeeld bovenaan de eerste divisie. Hoewel Lars Veldwijk tegen SC Cambuur veel kansen creëerde voor zijn ploeg, faalde hij zelf vele malen in de afwerking. Al na twintig (!) seconden kneep hij er tussenuit, maar zijn gebrek aan snelheid nekte hem. De 1-0 na zeven minuten mocht wel zijn conto worden bijgeschreven, omdat hij zowel de bal als David Sambissa in het doel werkte, waarna de Cambuur-verdediger geblesseerd moest worden vervangen.

In de twintigste minuut kreeg Cambuur een uitgelezen mogelijkheid om op gelijke hoogte te komen. Sai van Wermeskerken slingerde de bal richting oud-Feyenoorder Nigel Robertha, die de bal mocht aannemen in het strafschopgebied. Maar voordat hij kon uithalen was Sparta's invaller-doelman Tim Coremans, die Roy Kortsmit bekwaam verving, attent.

Deroy Duarte legde even later een vrije trap op het hoofd van Sparta's spits, waarop doelman Mous redde, die hem weer even later afhield van een tweede treffer. En weer even later dook Veldwijk alleen op voor de doelman van Cambuur, die hem opnieuw het scoren belette. De 2-0 in de 40ste minuut kwam eindelijk wel op zijn naam. Hij scoorde uit een strafschop nadat Ilias Alhaft door Kevin Schindler onderuit was gehaald.

Maar ook na rust liet Sparta's spits de nodige mogelijkheden liggen. Zoals bij de voorzet van de overigens tegenvallende rechtsback Dabo, die met alleen doelman Mous voor zich naast mikte. Het was uiteindelijk de evenmin overtuigende Mohamed Rayhi, die na 76 minuten de bal fraai naar 3-0 kromde. De debuterende Youssef el Kachati verzuimde tenslotte nog de score verder op te voeren door in de laatste minuut te stranden op de doelman van Cambuur.

Lars Veldwijk toonde desondanks over zijn eigen spel tevreden. "Ik denk dat ik tegen Twente goed was, daarna heb ik wedstrijden in fases niet goed gespeeld. Vandaag is alles goed, maar ik moet nog steeds meer goals maken," bekende hij. Dat de goals niet vallen, neemt hij zichzelf kwalijk. ''Natuurlijk vreet dat aan me. Maar ik ben wel blij dat ik ze nog creëer. Dat is het belangrijkste. Als je als spits helemaal geen kansen creëert, dan moet je je zorgen gaan maken. Vandaag creëer ik er vijf à zes en met het team misschien wel vijftien. Daar kunnen we tevreden mee zijn, het publiek is vermaakt.''

Opstelling Sparta: Coremans, Dabo, Wuytens, Vriends, Auassar, Drenthe; Harroui (83. Spierings), Rayhi, Duarte, Veldwijk (86. Verhaar), Alhaft (65. El Kachati).