Leefbaar Rotterdam en de Partij van de Arbeid Rotterdam zitten elkaar in de haren over de Stichting RADAR, die in het leven is geroepen om gelijke behandeling van burgers te bevorderen. Leefbaar heeft recent een ansichtkaart van dit discriminatiemeldpunt ontvangen met aan het slot van de boodschap (met daarin een pleidooi voor anoniem solliciteren) de aanmoedigende zin: 21 maart 2018, kies voor gelijke behandeling. Bij discriminatie past geen neutrale houding, niets doen is goedkeuren.

Omdat RADAR verantwoordelijk is voor IDEM (het stedelijk expertisecentrum voor integratie, discriminatie en (LHBT-)emancipatie) en dit gepaard gaat met een jaarlijkse gemeentelijke subsidie van vijf ton, vindt Leefbaar het stemadvies ongepast. Raadslid Tanya Hoogwerf heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college en spreekt van het bekende discriminatieriedeltje van RADAR.

En die laatste zin is weer in het verkeerde keelgat geschoten bij de Partij van de Arbeid, die sinds gisteren op haar site een bijna hoofdredactioneel opiniestuk heeft laten plaatsen met als kop: Hoeders van de grondwet verdienen een compliment. ‘’Helaas zijn er politieke partijen in onze stad actief die onder het mom van vaderlandsliefde hun antidemocratische gal willen spuien. Als het verdedigen van de grondwet een ‘linkse hobby’ is dan zien we deze ‘hobby’ als een groot compliment aan ons adres.’’

De PvdA: ‘’Ondertussen gaat het framen door partijen als Leefbaar gewoon door. Diep van binnen is het gewoon hun vurige wens om structureel een wij en zij te willen creëren in deze samenleving. De supersonische rechts-conservatieven zijn vaak op de tenen getrapt. Dat bleek ook toen PvdA-raadslid Peggy Wijntuin vanuit de Leefbaar-hoek de naamtitel ‘mevrouw Simons’ werd toegeblaft, bedoelend dat zij een ‘zeurpiet’ was. Een directe verwijzing naar Sylvana Simons, omdat die ook een donkere huidskleur heeft.’’

Ook de PvdA stelde vervolgens schriftelijke vragen aan het college. De belangrijkste zijn:

1. Bent u – net als ons – verheugd dat maatschappelijke instellingen die wij subsidiëren de grondwet respecteren en deze ook in de praktijk verdedigen?
2. Bent u bereid hen namens de stad Rotterdam te bedanken voor de kaart en te complimenteren met het feit dat zij dagelijks een lans breken als een van de uitdragers van onze grondwet in tijden dat krachten in onze samenleving diezelfde grondwet proberen te ondermijnen?

En dit waren de belangrijkste vragen van Leefbaar:

1. Wat was uw eerste indruk bij het lezen van deze kaart?
2. Is de kaart uitsluitend verstuurd aan de Rotterdamse gemeenteraadsfracties, of is deze breder verspreid?
3. Bent u het met ons eens dat een gesubsidieerde instelling zich verre moet houden van partijpolitiek en zich derhalve niet met de gemeenteraadsverkiezingen moet bemoeien?

Print Friendly, PDF & Email

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!