Leefbaar wil hom of kuit over WLZ-wirwar

12 October 2018, 00:12 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Het percentage afwijzingen op aanvragen voor zorg via de Wet Langdurige Zorg wisselt sterkt, weet raadslid Caroline Aafjes – van Aalst van Leefbaar Rotterdam.
Ouders van gehandicapte kinderen in Almere krijgen in 21 procent van de gevallen nul op hun rekest. In Nieuwegein, Leeuwarden en Groningen zelfs 44 procent. Het gebeurt daar dus twee keer zo vaak en dus is ze benieuwd of het ook in Rotterdam een janboel is of dat de havenstad juist positief koploper is.

Het verschil tussen 21 en 44 procent is recent uitgelegd door directeur Bluiminck van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. Tegenover De Monitor (KRO-NCRV) zei hij dat dit kwam door een kennistekort bij bepaalde gemeenten betreffende de drie verschillende financieringsstromen: Wet Langdurige Zorg (WLZ) , Zorgverzekeringswet en Jeugdwet/WMO.

‘’Hierdoor worden mensen die een aanvraag doen op het verkeerde spoor gezet. Het beroemde systeem van kastje-naar-de-muur’’, zegt Caroline Aafjes – van Aalst. ‘’Frustrerend en stressvol. Bovendien zeer zorgwekkend, want iedereen moet de zorg krijgen waar hij of zij recht op heeft en zeker geen extra slachtoffer worden van kennistekort.’’

Ze heeft daarom aan zorgwethouder Sven de Langen gevraagd om eens uit te pluizen hoe het in Rotterdam toegaat.

[caption id="attachment_54385" align="alignnone" width="572"] Caroline Aafjes – van Aalst[/caption]