De motie van Treurnis die Tanya Hoogwerf namens Leefbaar Rotterdam aan het begin van de avond indiende tegen burgemeester Ahmed Aboutaleb naar aanleiding van zijn salafistenverwantschap is door de raad verworpen. Er waren 21 leden tegen en alleen Leefbaar Rotterdam en VVD vóór (12). De motie was ingediend omdat de burgemeester weigerde om afstand te nemen van zijn omstreden uitspraak: ‘’Ik ben een beetje salafist, alle moslims zijn een beetje salafist.’’

Het CDA, dat tot het laatst volhield dat de uitspraken van Aboutaleb ongepast waren, steunde de motie niet. De geminimaliseerde coalitiepartij D66 evenmin. Zelfs als de hele Leefbaarploeg bij de stemming aanwezig was geweest zou de uitslag van de stemming er niet veel anders hebben uitgezien.

Aboutaleb betreurde de motie. Hij voelde het als een licht wantrouwen, zei nogmaals dat hij bij een vluchtig medium als radio zulke zware onderwerpen beter niet ter sprake had kunnen brengen omdat ‘’je dan niet in de diepte kan’’, maar twijfelde geen seconde toen van hem afstand van de uitspraken werd verlangd: nee.

‘’Ze betreuren het dat ze in deze stad met moslims en salafisten moeten leven en dat is een gevaarlijke ontwikkeling’’, beet Nida-fractieleider tenslotte Leefbaar nog toe.

De Kleijn (SP): ‘’Zoals ik voorspelde: treurig debat, treurig einde, treurige motie.’’

 

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!