De leegstand van kantoren in Rotterdam is de afgelopen jaren verder afgenomen. In het eerste kwartaal van 2018 stond veertien procent leeg. In 2013 was de leegstand nog achttien procent. Dat staat in een onderzoek van vastgoedadviesbureau CBRE naar de Rotterdamse kantorenmarkt. Het rapport is gepresenteerd op de vastgoedbeurs Provada.

Rotterdam ligt op schema om de leegstand van kantoorpanden in 2020 terug te dringen tot tien procent, zoals is afgesproken in het Convenant Aanpak Kantoren.

De leegstand in Rotterdam was en is groter dan in andere steden als Utrecht en Den Haag. Maar de Rotterdamse kantorenmarkt is bezig met een inhaalslag. Dat komt onder meer door het herstel van de gebruikersmarkt; de aantrekkende economie zorgt voor meer vraag naar kantoorruimte. Beleggers hebben groeiende interesse in kantoorpanden die zijn gemoderniseerd.

Ook de sterke groei van de woningmarkt zorgt voor minder leegstand van kantoren, omdat kantoorpanden als De Admiraliteit in Kralingen worden omgebouwd tot aantrekkelijke wooncomplexen.

Rotterdam benut de leegstand van panden ook om de kwaliteit ervan te verbeteren, zodat ze aantrekkelijker zijn voor verhuur. Onder meer Blaak 16, Blaakhouse, Hofplein 19 en het kantoor van de politie aan de Marten Meesweg kregen zo’n kwaliteitsimpuls.

 

Print Friendly, PDF & Email