”L’histoire se repète,” zegt men in Frankrijk. De geschiedenis herhaalt zich, ofwel: het wordt zo langzamerhand een beetje eentonig. Het was tegen koploper PSV niet anders. Sparta speelde leuk, toonde agressie, maar… weer een nederlaag: 1-2.

En dat terwijl Sparta door een kopbal van Kenneth Dougall al na vijf minuten op voorsprong was gekomen. De Australische middenvelder mikte een voorzet van Paco van Moorsel fraai 1-0 in. Zijn eerste doelpunt voor Sparta. Vlak voor rust, na een geblokte inzet van Junior Mauro, knalde Steven Bergwijn de bal fraai in de kruising: 1-1. Al zat er wel een luchtje aan de gelijkmaker, omdat er twee overtredingen aan vooraf leken te zijn gaan. Scheidsrechter Bas Nijhuis wilde daar evenwel niets van weten.

Even zo fraai was de 1-2 van Bergwijn tien minuten na rust, toen hij de teruggekopte voorzet van Luuk de Jong fraai in de kruising kromde: 1-2. Soufyan Ahannach was de gelijkmaker nabij, maar zijn halve omhaal werd door doelman Jeroen Zoet knap gered. Sander Fischer was vervolgens dichtbij de gelijkmaker, maar zijn kopbal was te hoog gericht. In de slotfase was invaller Ragnar Ache nog dicht bij de gelijkmaker, maar zijn kopbal ging voorlangs, waarna Bergwijn zijn inzet in de laatste minuut nog via de onderkant van de lat zag gekeerd.

De Rotterdammers blijven na 23 speelronden laatste staan met veertien punten. Het was de vijftiende nederlaag van het seizoen voor Sparta.
”Je weet dat je tegen een betere ploeg speelt,” wist trainer Dick Advocaat. ”Desondanks vond ik dat we het aardig deden. We gaven niet heel veel weg. Maar als je dan ziet hoe we die 1-1 weggegeven, is dat natuurlijk niet goed. En dat neem ik mijn spelers wel kwalijk.”

Advocaat doelde op zijn doelpuntmaker Dougall, die niet vrijuit ging bij de gelijkmaker van PSV-aanvaller Steven Bergwijn. ”Daarna kregen wij ook kansen”, constateerde Advocaat, doelend op de mogelijkheden van Ragnar Ache, Soufyan Ahannach en de te beperkte Fred Friday. ”Met een beetje geluk rolt zo’n kopbal van Friday in het doel. En zo waren er nog wel een paar momenten. Die paar kansen moet je uitbuiten. En dat deden we niet. En dan verlies je met 2-1.”

Door het gelijkspel van Roda JC tegen Heerenveen (1-1) ziet Sparta als laatste weer een concurrent uitlopen. Winst op FC Twente in Enschede is volgende week zondag noodzaak voor de Spangenaren om nog enigszins zicht te houden op rechtstreeks lijfsbehoud in de eredivisie.

”Laten we ons vasthouden aan ons goede spel, ook vandaag weer,” aldus verdediger Sander Fischer. ”Het zal niet makkelijk worden, ook tegen FC Twente niet, maar we mogen vertrouwen putten uit de wedstrijd van PSV. Zo vanzelfsprekend is het immers niet dat je de koploper goed partij kunt bieden. Er is nog niets verloren voor Sparta.”

Opstelling Sparta: Huth; Holst, Fischer, Chabot, Nelom; Sanusi, Van Moorsel (65′ Duarte), Dougall; Brogno (46′ Dos Santos), Friday, Ahannach (83′ Ache).

Print Friendly, PDF & Email

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!