De kinderen Lili (12) en Howick (13) zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag weggelopen bij hun pleeggezin. Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt niet te weten waar de kinderen op dit moment zijn. De politie is naar ze op zoek, aldus een woordvoerder. Vermoedelijk willen de twee kinderen door weg te lopen, ontkomen aan hun uitzetting.

Voogdijinstelling Nidos zegt verrast te zijn door de actie van de twee kinderen. ”We weten niet waar ze zijn. Het ligt nu in de handen van de politie”, aldus een woordvoerster. Volgens het Nidos was het de bedoeling dat Lili en Howick aan het einde van de ochtend uit Nederland zouden vertrekken.

Vrijdag wees de voorzieningenrechter in Amsterdam de verzoeken die waren ingediend af, omdat er geen redenen zijn waarom de uitzetting naar Armenië niet kan doorgaan. Volgens de rechter zijn goede afspraken gemaakt over onderdak, scholing en geld. De advocaten hadden het verzoek bij de rechtbank ingediend omdat het niet goed zou gaan met de moeder van Lili en Howick, die daardoor niet voor ze zou kunnen zorgen. Volgens hen was er sprake van nieuwe informatie die het noodzakelijk maakt de uitzetting voorlopig uit te stellen. De rechter ging daar niet in mee.

Het kabinet liet vrijdag eerder al weten vast te houden aan de uitzetting van de kinderen. Na de uitspraak van de rechtbank liet een woordvoerder van staatssecretaris Frank Harbers weten dat hij kennis had genomen van de uitspraak en dat op grond daarvan het vertrek naar Armenië verder in gang zou worden gezet.

Print Friendly, PDF & Email