De seculaire linkse Rotterdamse politieke partijen SP, GroenLinks en de PvdA hebben gisteravond officieel een onderling verbond getekend en daarbij als een klein wereldwondertje ook het door de islam geïnspireerde Nida in de armen gesloten.

De vier partijen willen na de verkiezingen samenwerken op de gebieden van sociale zaken, duurzaamheid en diversiteit. Hun gezamenlijke manifest is samengesteld als alternatief voor het rechtse beleid van de afgelopen jaren, waarvan ze vrezen dat dit ook na de verkiezingen van 21 maart gecontinueerd zou kunnen worden: Leefbaar, VVD, CDA, CU-SGP en een gematigde PVV. In kleine kring is bekend dat de PVV bereid zou zijn om in Rotterdam in te binden met extreme ongrondwettelijke standpunten om eindelijk eens ergens mee te kunnen regeren.

Leefbaar Rotterdam noemt de linkse federatie overigens  ‘het links islamitische blok’, en heeft inmiddels de hele stad vol gehangen met posters om, zoals lijsttrekker Eerdmans dit zegt, ‘dit tomatengevaar te bestrijden.’ In reactie daarop zijn honderden borden van Leefbaar vernield. ‘’De mentaliteit in de stad en de politiek gaat er niet op vooruit’’, vindt desgevraagd stadswacht Sjors van Maurik. ‘’Ik las ook dat Denk boos was dat Leefbaar hun pand met posters had volgehangen, dan denk ik: zelfs het laatste stukje gevoel voor humor is verdwenen. Er valt in de Rotterdamse politiek helemaal niks meer te lachen.’’

Van de drie linkse partijen is de SP historisch gezien de meest principiële, waardoor de handreiking naar het gelovige Nida verbazing wekt. Dat geeft lijsttrekker Leo de Kleijn in de NRC ook toe – Sociaal Democraten hebben helemaal niks met religie – maar hij vergoelijkt zijn partijbesluit met de uitleg dat Nida voor 90 tot 95% identiek denkt. Waar het voor vijf tot tien procent niet klikt, kwam niet aan de orde.

Het links verbond wil een offensief voeren tegen armoede en schulden en voor voldoende en betaalbare woningen, ongeacht inkomen. Opleidingen, stages, banen, meer groen, minder beton, lekker fietsen, Rotterdam vrij van gas en kolen, goed openbaar vervoer, anti discriminatie en een extra nationale feestdagen voor moslims. Dat is wat het verbond voor ogen heeft.
Overigens heeft de SP ook niks met het woord ‘verbinden’. ”Dat doen ze bij de EHBO”, zegt De Kleijn, die kiest voor de term ‘solidariteit’. En de uitdrukking ‘links islamitisch blok’, vindt hij een geuzennaam.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!