Links laakt rol politie bij Pride, vooraf al

20 September 2018, 19:41 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Om te voorkomen dat de aanstaande Rotterdam Pride, die volgende week donderdag begint, verpest wordt door linkse LHBT-ers die rechtse LHBT-ers niet kunnen luchten of zien (of andersom) ging de politie in Rotterdam op zoek naar één van de opjutters in de homoactivistengroep van vorig jaar en vond haar via een gekregen telefoonnummer bij haar werkgever.

Gelijk donderdagmorgen hevige verontwaardiging in kringen van D66, GroenLinks en Partij van de Arbeid, waar ze het onbegrijpelijk vonden dat de politie informatie over lastpakken inwint bij werkgevers.

De wereld op z’n kop, vond Leefbaar Rotterdam: politie die belemmerd wordt in het zoeken.

Achteraf had een uur kostbare tijd aan debatteren voorkomen kunnen worden als de boze Democraten de burgemeester in de wandelgangen van het stadhuis aan zijn mouw hadden getrokken met de vraag of het juist is dat de politie informatie bij een werkgever had ingewonnen over een vrouw, die de Pride vorig jaar had verstoord. Het antwoord zou dan hetzelfde geweest zijn als dat van donderdagmorgen: ‘’De politie wilde de vrouw spreken en keeeg, al zoekende, het telefoonnummer van haar werkgever. En daar is het verzoek achterlaten of ze terug wilde bellen.’’

De rol die de vrouw in 2017 rondom de Rotterdam Pride had gespeeld noemde de burgemeester ‘’niet zo’n kleine rol.’’ Haar twitterberichten waren opgespaard en hij had ze gelezen. Een als Aboutaleb zegt dat ‘’de persoon niet zo’n kleine rol speelde’’ kan men gevoeglijk aannemen dat de vrouw-in-kwestie geen lieverdje was in 2017. Niettemin vonden D66, GroenLinks en de PvdA dat de politie grensoverschrijdend gedrag hadden getoond door haar via baas te spreken te krijgen. SP-raadslid Cicek sprak van ‘’politie-intimidatie.’’

‘’Dat de politie iets wil weten en iets vóór wil zijn, want daar gaat het om, om het voorkomen van gedonder, dan gebeurt vaker hoor’’, reageerde Tanya Hoogwerf van Leefbaar, die er met haar pet niet bij kon dat de politie de maat werd genomen omdat het op zoek was naar iemand die zich in 2017 had misdragen en haar op het hart wilde drukken zich nu gedeisd te houden.

[caption id="attachment_39253" align="alignnone" width="900"] Liesbeth Roest (GroenLinks)[/caption]

De vrouw om wie het ging bleek – zoals GroenLinks-voorvrouw Liesbeth Roest dat zei – ‘’een zwarte trans-persoon te zijn.’’ Vandaar wellicht de extra gevoeligheid. ‘’Want die groep heeft altijd moeite met het vinden van een baan.’’ Met andere woorden: als de politie dan met een werkgever gaat bellen ‘’doen we meer kwaad dan goed.’’
Dat klonk niet onlogisch. Maar waarom ze dan zo opzichtig ruziemakend twitterde snapte ook de burgemeester niet. ‘’Deze mevrouw wil ’t liefst anoniem blijven, maar neemt ferme standpunten in.’’ Waarmee hij wilde zeggen: dat moet je dan ook niet doen. Maar daar ging Liesbeth Roest niet op in, omdat dit niet paste in haar redenering.

D66-raadslid Arsieni vond het allemaal maar zonde en wrang. Vorig jaar was er mooi inclusief feest versjteerd en nu lijkt het weer die kan op te gaan. ‘’Er zijn altijd wel spanningen die schuren in een gemeenschap met zoveel verschillende culturen, maar het gaat nu zover dat spanningen over discriminatie, uitsluiting en onveiligheid doordringen in een van oudsher inclusieve gemeenschap als de LHBTI. Dus dan is er wel iets heftigs aan de hand.’’

Ze bedoelde: het wij-zij. Moslim-niet moslim. Het ouwe liedje. ‘’Jammer dat het op agenda stond’’, vond Aboutaleb, die het debat niet goed vond voor het imago van de Pride. Verkeerde aandacht.

En zijn gelijk kwam toen ook Meeuwissen van de PVV uit de verste hoek van de raadszaal - terugdenkend aan de rellen in 2017 – de relschoppers ‘’agressief links moslimknuffeltuig’’ noemde.