Een linkse coalitie in Rotterdam met de VVD (plus gedoogsteun) is van de baan. Een rechtse met een status-aparte voor een groene wethouder is een onbesproken nieuwe mogelijkheid,  maar voorlopig koersen de politieke verkenners morgenochtend aan op een formatie waarin Leefbaar, VVD, D66, GroenLinks, CDA en PvdA allemaal mee mogen doen. Zelfs een paarse coalitie (18-15) is daarmee niet uitgesloten.

Voor Leefbaar was de winst van maandag, dat het dankzij de VVD weer terug in het speelveld is. Als morgen blijkt dat de PvdA en D66 zich na een nacht slapen niet over die frustratie heen hebben kunnen zetten, kan alleen GroenLinks nog redding brengen. Maar dan zullen Leefbaar en de VVD heel royaal moeten worden met groen en op dat terrein vier jaar lang bijna onderdanig. Bezien in het licht van het belang van duurzaamheid wellicht niet eens zo’n grote drempel.

In hoeverre het Baudet-syndroom (van D66) en oud-zeer van de PvdA richting Leefbaar een probleem blijven, is niet bekend. Het is uitvoerig besproken vandaag, maar er zijn geen mededelingen over gedaan. Kans is groot dat D66 vanavond de gebeurtenissen nog moet terugkoppelen naar partijleider Alexander Pechtold. VVD en CDA zijn niet bij het middaggesprek tussen links en Leefbaar gebleven. Ze hadden er geen belangstelling voor. Bij hun ligt ook het probleem niet.

Print Friendly, PDF & Email