Links: mensen boven multinationals

19 September 2018, 08:36 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

GroenLinks, SP en PvdA presenteren woensdag gezamenlijk een tegenbegroting die ''mensen boven multinationals'' stelt. Zij pleiten voor meer investeringen in de samenleving en in ,,de bestaanszekerheid van alle Nederlanders.''

Zo willen de drie grootste linkse partijen in de Tweede Kamer 2 miljard euro besteden aan meer loon en een lagere werkdruk voor bijvoorbeeld zorgmedewerkers, leraren en politiemensen. Daarnaast willen zij het eigen risico van de zorgverzekering verlagen, wat nog eens 1,9 miljard euro kost.

Verder voorziet de linkse tegenbegroting in extra geld om mensen met een zwaar beroep eerder te laten stoppen met werken, voor armoedebestrijding, en voor betaalbare en duurzame huurwoningen. De AOW-leeftijd wordt bevroren op 66 jaar.

Deze extra uitgaven zijn volgens de oppositiepartijen financieel mogelijk als de belastingverlagingen van het kabinet, waarvan vooral mensen met hogere inkomens profiteren, worden afgeblazen. Daar staat dan tegenover dat de btw op onder meer de dagelijkse boodschappen niet wordt verhoogd.

Miljonairs gaan in de linkse plannen meer belasting betalen over hun vermogen en ook de bankenbelasting gaat omhoog. Verder gaat een lastenverlichting voor bedrijven niet door, evenmin als de afschaffing van de dividendbelasting. Ook op energiegebied krijgen grote bedrijven de rekening gepresenteerd, zodat de energienota van gezinnen omlaag kan.

50PLUS komt met een eigen tegenbegroting. Ook daarin wordt de AOW-leeftijd bevroren, om in 2020 zelfs te worden verlaagd naar 65 jaar. De ouderenpartij pleit verder onder meer voor een verhoging van de AOW, het minimumloon en de bijstand. Ook hier gaat het eigen risico in de zorg omlaag.

Net als de andere linkse partijen 'betaalt' 50PLUS de plannen door de dividendbelasting en de vennootschapsbelasting ongemoeid te laten. Fiscale regelingen voor ondernemers worden ingeperkt. Ook wil de partij investeren in de fiscus, omdat dat leidt tot hogere belastingopbrengsten. Accijnzen op drank en tabak gaan omhoog.