Als het aan Leefbaar Rotterdam ligt komt er een nieuw offensief om corruptie en drugssmokkel in de Rotterdamse haven tegen te gaan. Raadslid Tanya Hoogwerf peilt in een brief aan het college van b en w of er draagvlak is voor de vorming van zo’n offensief.

”De haven van Rotterdam geldt helaas als één van de belangrijkste doorvoerhavens van drugs in Europa. Veel drugsladingen worden onderschept, maar nog veel meer niet. Hulp van binnenuit blijkt telkens weer van doorslaggevend belang: drugscriminelen werven actief handlangers bij havenbedrijven en nog verontrustender, zelfs bij Belastingdienst en Politie”, aldus Hoogwerf.

Raadslid Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam

De stelling van Hoogwerf is de afgelopen weken door diverse onderzoekers bevestigd. In haar pleidooi wil het raadslid van Leefbaar Rotterdam dat toekomstige havenmedewerkers beter gescreend worden op verdachte contacten, onverklaarbaar vermogen en verdachte bezittingen. ”Wij denken dat het mes aan twee kanten snijdt: op de eerste plaats is er een gerede kans dat actief speuren naar verdachte omstandigheden voldoende opsporingsinformatie oplevert om drugslijnen op te rollen. Op de tweede plaats is er een niet te onderschatten preventieve werking als medewerkers weten dat er aan de voorkant gericht gespeurd wordt naar verdachte zaken in de privésfeer”, zo stelt Tanya Hoogwerf.

”Vrijwel dagelijks worden we geconfronteerd met de negatieve effecten van drugsgeld op kwetsbare wijken met name op Zuid. Als we op de huidige manier aan de achterkant van het probleem blijven speuren en af en toe wat drugs in beslag nemen, blijft het dweilen met de kraan open.”

Middels de brief wil Hoogwerf weten of de conclusies gedeeld worden, welke mogelijkheden er zijn om actief te speuren en of het Rotterdamse stadsbestuur meerwaarde ziet in een dergelijke aanpak.

Print Friendly, PDF & Email