'Maar als je 'm dan niet durft te geven...'

17 May 2018, 21:27 uur

door Piet Ocks

Wat is de zin van een video-scheidsrechter als deze de arbiter van dienst wijst op een overtreding in het strafschopgebied, maar vervolgens de ultieme beslissing overlaat aan de scheidsrechter in het veld? Is het niet de taak van de video-referee om aan te geven dat er een overtreding is begaan, die de arbiter in het veld kennelijk is ontgaan en dat een strafschop op zijn plaats is? ''Maar als je hem dan niet durft te geven... sorry hoor,'' ergerde Sparta's trainer Dick Advocaat aan het uiteindelijke oordeel van arbiter Lindhout.

Mogelijk is, dat hij zijn fout niet wilde erkennen. Of misschien dat hij niet had gezien hoe Stijn Spierings in het strafschopgebied werd omklemd door Alexander Bannink. Lindhout kwam evenwel niet terug op zijn beslissing, nadat hij de beelden vanaf de zijlijn nog eens had bestudeerd. Waarom dan een video-scheidsrechter ingehuurd als de scheidsrechter zijn beslissing niet wil herroepen?

Daarmee onthield hij Sparta mogelijk aan een belangrijk uitdoelpunt in Emmen, vanwaar de uiteindelijk 0-0 wordt meegenomen naar Het Kasteel, waar zondag de beslissing valt. En daarmee mag Sparta niet eens ontevreden zijn, gezien het povere optreden.

Natuurlijk had Robert Mühren al na zeven minuten de kans op de openingstreffer, maar hij stuitte op doelman Telgenkamp. En had Fred Friday zijn schuiver vlak voor rust een betere richting moeten meegeven, maar ook Emmen liet zich niet onbetuigd met vrije trappen en corners, waarop invaller-doelman Leonard Nienhuis enkele keren prima anticipeerde.

En ook na rust kreeg Mühren na goed werk van Friday een goede mogelijkheid, maar hij knalde hoog over. Met de inbreng van Dos Santos (voor Verhaar) en Van Moorsel voor de falende Spierings werd Sparta amper nog gevaarlijk. Het lange-ballen-gauw-thuis-voetbal van Emmen bracht meer gevaar met zich mee. Maar wonderwel hield Sparta eindelijk eens de 'nul' vast en dat biedt weer enig perspectief voor zondag, al had de Sparta onthouden en door iedereen verwachte strafschop voor enigszins meer opluchting kunnen zorgen.

Opstelling Sparta: Nienhuis; Holst, Fischer, Dougall, Floranus; Sanusi, Mühren, Duarte; Verhaar (73' Dos Santos), Friday, Spierings (82' Van Moorsel).