Het Marnix Gymnasium aan de Essenburgsingel bestaat dit jaar 115 jaar. De school viert dit van 14 tot en met 22 september met tal van activiteiten voor leerlingen, leraren en ouders.

De feestelijkheden van Marnix, het Rotterdamse gymnasium, beginnen vrijdagavond 14 september met een nachtje kamperen op het sportveld achter de school. Van maandag 17 tot donderdag 20 september kunnen de leerlingen meedoen aan sportclinics. Voor klas 1 is dat korfbal op maandag, voor klas 2 wintersporten op dinsdag, voor klas 3, handbal op donderdag, en voor klas 4 judo en voor klas 5 cricket op woensdag.
Vrijdag 21 september is de dag van het Marnix Beach Festival. De hele school is dan te vinden op het strand in Hoek van Holland voor activiteiten als surfen, boogschieten, abseilen, escape room en yoga. De leerlingen mogen hier zelf uit kiezen.

Naast de sportieve programmaonderdelen is er ook een lezing georganiseerd voor leerlingen, ouders en leraren over ‘Meesterschap’. Deze vindt plaats op dinsdagavond 18 september.
Een lustrum is niet compleet als er geen reünie wordt gehouden. De Reünistenvereniging organiseert deze dan ook op zaterdag 22 september in het schoolgebouw. Oud-leerlingen en -leraren zijn hier van harte welkom!

Geschiedenis
In 1903 werd de school door CVO Rotterdam opgericht als categoriaal gymnasium, en dat is ze al die tijd ook gebleven. ‘Het Marnix’ startte in een gebouw aan de Jonker Fransstraat en trok leerlingen uit  heel Zuid-Holland.
In 1927 kreeg de school een nieuw gebouw aan het Henegouwerplein. Dit monumentale gebouw is al negentig jaar als school in gebruik.
In 1977 verhuisde het gymnasium naar de Essenburgsingel. Sinds 2011 wordt een deel van de lessen van het Marnix weer in het gebouw aan het Henegouwerplein gegeven.

Met haar ruim honderd jaar geschiedenis kent de school veel mooie tradities die bij een categoraal gymnasium horen, zoals een Rome-reis in klas 5 en een actieve leerlingenvereniging – de Christen Gymnasiasten Bond, CGB – met een heuse bestuursverkiezing.

Het Marnix nú 
De school telt ruim 600 leerlingen, die uit alle delen van Rotterdam en wijde omgeving komen, en 60 medewerkers. De leerlingen vormen een afspiegeling van het grootstedelijke en creatieve karakter van Rotterdam.
Het Marnix Gymnasium laat zich inspireren door de klassieke en christelijke cultuur en biedt een veilige onderwijsomgeving waarbinnen leerlingen intellectueel worden uitgedaagd en gestimuleerd tot persoonlijke groei. Naast de lessen kunnen de leerlingen veel verschillende activiteiten doen op het gebied van muziek, cultuur, wetenschap en sport. Meer informatie: www.marnixgymnasium.nl

Print Friendly, PDF & Email