De politie gaat het aantal ANPR-camera’s in Rotterdam flink uitbreiden. Nu hangen de camera’s (80 in Nederland) vooral boven de snelwegen, zoals bij de Beneluxtunnel en de Van Brienenoordbrug. Door de uitbreiding van 80 naar bijna 300 worden ook meer flitspalen in de grote steden uitgerust met een camera waarmee kentekens gescand kunnen worden

ANPR staat voor Automatic Number Plate Recognition, oftewel kentekenherkenning. De camera’s registreren welke auto’s voorbijrijden en controleren of de eigenaren worden gezocht door de politie. De techniek wordt ook gebruikt voor bijvoorbeeld de trajectcontroles boven de snelweg of voor het handhaven van milieuzones in grote steden.

De nieuwe camera’s worden de komende weken bevestigd aan flitspalen op de binnenwegen. De politie hoopt zo meer verdachten te kunnen spotten. Hiermee moet voorkomen worden dat bijvoorbeeld gestolen auto’s snel over de grens verdwijnen. Ook de belastingdienst kan gebruik maken van de gegevens in strijd met de rijders die geen bijtelling betalen over hun auto van de zaak of leaseauto.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!