‘’Vallen is het leven, en het opstaan is hoe je het leven leeft’’, citeerde directeur onderwijs Arjan van der Wart uit het boekje Zij zegt jou wel te kennen… en andere verhalen van leerlingen van Melanchthon Schiebroek.

‘Schrijven scherpt de geest’, vertrouwde uitgever en vormgever Pieter Kers vervolgens het publiek toe. En de Rotterdamse schrijfster Daphne Huisden las voor uit het door haar geschreven voorwoord: ‘’De leerlingen van Melanchthon Schiebroek zijn niet bang om zichzelf te laten zien, ze zijn niet bang om hun gedachten en fantasieën te delen. Zulk soort lef valt niet uit te drukken in cijfers of likes.’’

Bovenstaande drie sprekers verrichtten afgelopen maandag de ceremonie tijdens de presentatie van het boekje. Zo’n vijftig geïnteresseerden waren op de presentatie afgekomen en zagen hoe na de openingswoorden het eerste exemplaar werd overhandigd. Dat gebeurde op ludieke wijze: de zeventien leerlingen die met hun verhaal of gedicht in het boekje staan, stelden zich op in een kring. Zij kregen een exemplaar in hun handen gedrukt en overhandigden hun exemplaar aan hun buurman of buurvrouw. ‘’Je kan zo’n boekje wel overhandigen aan een of andere hotemetoot, maar het gaat natuurlijk in de eerste plaats om de leerlingen’’, stelt Robert van Atten, docent Nederlands en samensteller van het boekje.

Gevarieerde inhoud

In het boekje staan onder andere korte verhalen van 500 woorden die de leerlingen hebben geschreven tijdens de workshops Creatief schrijven, onder leiding van Daphne Huisden.

Pim Storm mocht zijn verhaal voordragen tijdens de Dag van de Literatuur in de Rotterdamse Doelen. Ook staan er gedichten in die afgedrukt waren op het inpakpapier van de winkeliers van de Peppelweg in Rotterdam Schiebroek. En er staan gedichten in die door de leerlingen zijn geschreven en voorgedragen tijdens de Dodenherdenking. Tot slot hebben enkele leerlingen zogeheten “zeswoordenverhalen” geschreven. Caspar Smink schreef bijvoorbeeld: ‘De griffier met het onleesbare handschrift.’

Sunday Foundation

De boekjes zijn te koop bij boekhandel Coelers op de Peppelweg in Schiebroek en zijn rechtstreeks bij school te bestellen door een mail te sturen naar [email protected]. De boekjes kosten drie euro per stuk en de opbrengst gaat naar de Sunday Foundation, de organisatie van Sander de Kramer, die met het opgehaalde geld goed werk verricht in Sierra Leone; het stichten van een school bijvoorbeeld.

Print Friendly, PDF & Email