Op grote hoogte, 21 verdiepingen boven de Maas dicht bij de Erasmusbrug, komt op 15 mei de nieuwe gezamenlijke meldkamer van Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland Zuid in bedrijf. De ‘Rotterdammers’ hoeven maar één etage omhoog vanuit hun huidige werkplek. De ‘Dordtenaren’ gaan een stuk verder reizen maar krijgen daar een hypermoderne werkplek met fenomenaal uitzicht over de regio voor terug.

Voor de fusiepartners – samen goed voor 250 centralisten verdeeld over ‘rood, wit en blauw’ – geldt dat ze straks beschikken over fors meer ruimte. Samen hebben Rotterdam en Dordrecht op dit moment 32 meldtafels, dat worden er 58; plus nog eens 12 extra in een opschalingsruimte op de 22e verdieping. “Deze flinke uitbreiding hangt onder meer samen met de taakuitbreiding die met name de politie en de Veiligheidsregio de afgelopen jaren hebben gekregen en nog krijgen op het gebied van informatie en inlichtingen”, vertelt Theo van Son, woordvoerder van het samenvoegingstraject. “Nu is het passen en meten, straks is dat voorbij.” Van de 58 tafels bevinden zich er tien in een afgesloten ruimte. Van Son: “Die zijn bedoeld en geschikt als uitwijk voor de meldkamer Haaglanden, opleiden en geheime operaties.”

De overige 48 bevinden zich, in groepjes van 7, in één langwerpige, gebogen ruimte. De ambulancemedewerkers bezetten het middengedeelte, de brandweer en politie de uitersten. “In die opstelling zijn de diensten die het meest innig met elkaar samenwerken elkaars directe buren”, verklaart Henry Oudshoorn, hoofd van zowel het ambulance- als het brandweerdeel van de meldkamer. “Maar, als straks het nieuwe landelijke communicatiesysteem C2000 operationeel is geworden, dan is er in principe sprake van ‘free seating’. Elke centralist van elke kolom kan dan, technisch gezien, op elke vrije plek gaan zitten. Van de leidinggevenden wordt verwacht dat zij ook in de meldkamer komen zitten.”

Print Friendly, PDF & Email

Bron: AMPDS - ProQA