Rotterdam heeft 45 raadsleden, maar als emeritus hoogleraar Meindert Fennema en adviseur Martijn Bolkestein het voor het zeggen zouden hebben, was dit aantal na 21 maart jl. drastisch verminderd en aangepast aan het opkomstpercentage bij de verkiezingen. Minder belangstelling voor de plaatselijke politiek, dan ook minder raadsleden.
Breng ook het aantal vergadermomenten van de gemeenteraad flink terug en investeer tegelijk in een betere en professionele ondersteuning van de raad.

Met die drie relatief eenvoudige ingrepen worden volgens Fennema en Bolkestein zowel de slagkracht als de aantrekkelijkheid van de gemeenteraad vergroot. Ze stellen dat in een essay in Binnenlands Bestuur.

‘’Lang niet alles is koek en ei in de Nederlandse gemeenteraden. Zo is de werkdruk hoog en wordt er volop geklaagd over het gebrek aan efficiëntie in het vergaderen. Met name tweeverdieners, ouders van opgroeiende kinderen en mensen met een eigen bedrijf leggen het af puur omdat zij niet over voldoende tijd beschikken voor de vele vergaderingen. Voor ouders van jonge kinderen is het moeilijk om drie avonden per week van huis te zijn en oppas te regelen. Tijd wint van kwaliteit. Wie er niet over beschikt, haakt af. Een gemiddeld raadslid besteedt 16 uur per week aan zijn raadswerk. Dat is veel te veel’’, aldus Fennema en Bolkestein, die in hun essay ook het representatieve karakter van de gemiddelde raad ter discussie stelleni: driekwart van de raadsleden is man en de gemiddelde leeftijd is 56. In Rotterdam zijn die cijfers overigens veel minder conservatief.

 

Print Friendly, PDF & Email

Laat een reactie achter

Bron: Binnenlandsbestuur