De jaarwisseling in Rotterdam is dit jaar verlopen met minder schade en incidenten dan tijdens de jaarwisseling 2016-2017. Er waren wel iets meer aanhoudingen. Via de Buitenbeter-app en via de website vuurwerkoverlast kwamen in totaal 2150 meldingen over vuurwerkoverlast binnen. Dat blijkt uit een inventarisatie die de gemeente Rotterdam heeft gemaakt.

Nationaal (kinder-)vuurwerk

Rotterdam was 31 december het decor van de eerste editie van het Nationaal Kindervuurwerk. Volgens de organisatie waren er – ondanks het slechte weer – zo’n 5000 mensen op het vuurwerk afgekomen. Het evenement verliep zonder incidenten. De elfde editie van het Nationaal Vuurwerk op de Erasmusbrug trok ongeveer 60.000 mensen. Dat waren er net zoveel als een jaar eerder. Ook het Nationaal Vuurwerk verliep rustig.

Schade aan gemeentelijke eigendommen

De schade aan gemeentelijke eigendommen bedraagt dit jaar (vooralsnog) 189.295 euro. Dat is 33 procent minder dan vorig jaar, toen voor 284.000 euro aan gemeentelijke eigendommen werd vernield. De meeste schade was aan prullenbakken, verkeersborden en ondergrondse containers.

Ook vervoerder RET had deze jaarwisseling te maken met schades door vernielingen. Dat bedroeg dit jaar ongeveer 15.500 euro, vorig jaar kwam de schade uit op 29.500 euro. De meeste schade werd aangericht aan abri’s. In de metro’s en op de metrostations werd vrijwel geen schade aangericht.

Aanhoudingen en incidenten

De politie in Rotterdam verrichtte tussen 31 december 00.00 uur en 1 januari 08.00 uur in totaal 31 aanhoudingen, vier meer dan een jaar eerder. Het aantal incidenten nam af: van 282 vorig jaar tot 220 dit jaar.

Het Openbaar Ministerie bracht in Rotterdam geen zaken voor de snel- of supersnelrechter, omdat hiervoor geen zaken in aanmerking kwamen. Tien jongeren kregen een verwijzing naar HALT vanwege vuurwerkovertredingen. Dat aantal kan in januari nog oplopen. Vorig jaar moesten in totaal 32 jongeren naar HALT vanwege vuurwerkvergrijpen.

Hotspots

Op verschillende plekken in de stad waren extra maatregelen genomen. Zo was er voor de omgeving van de Riederlaan in Hillesluis een vuurwerkvrije zone ingesteld, golden er gebiedsverboden en was er extra inzet van onder meer Stadsbeheer Toezicht en Handhaving en politie. De jaarwisseling verliep hier rustig en zonder incidenten. Ook in andere hotspots was sprake van een rustige Oud en Nieuw.

Reageer op dit artikel

Bron: Gemeente Rotterdam

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!