Ook gemeenten doen er goed aan eens te kijken hoe ze ‘zetelroof’ kunnen tegengaan, vindt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Op gemeentelijk niveau komt het steeds vaker voor dat raadsleden na een conflict hun partij verlaten, maar in de raad hun zetel voortzetten met een nieuwe partij of zich bij een andere aansluiten.

In Rotterdam gebeurde dit gedurende de laatste coalitieperiode drie keer. Mohammed Anfal liep over van Leefbaar Rotterdam naar het door de islam geïnspireerde Nida, terwijl Aydin Peksert daaruit juist weer verdween en een eigen oprichtte. Bij D66 verliet Jos Verveen de fractie en begon Stadsinitiatief Rotterdam.

CDA, PvdA en GroenLinks vragen kandidaten al langer van tevoren een verklaring te ondertekenen. De VVD deed dit bij de meest recente Tweede Kamerverkiezingen al, ofschoon zo’n verklaring juridisch waardeloos is. De wet is hier immers duidelijk over. Kamerleden, en op gemeentelijk niveau raadsleden, worden op persoonlijke titel benoemd. Veel partijen proberen het probleem van tevoren wel met onder meer screenings te voorkomen, maar erkennen toch machteloos te zijn als een dissident koste wat kost de zetel wil behouden.
Ook Ollongren wijst erop dat ”volksvertegenwoordigers geen werknemers zijn van een politieke partij en kritisch en onafhankelijk moeten kunnen opereren. Maar tegelijkertijd is het onwenselijk als politici afsplitsen vanwege persoonlijke ambities of belangen.”

De SP noemt bekendheid met en vertrouwen in de kandidaten als belangrijke factor. Daarnaast moeten lokale afdelingen goedkeuring van het landelijk bestuur krijgen om mee te doen. ”Dat zijn vaak mensen die al jaren actief zijn’’, zegt partijvoorzitter Ron Meyer. En dan is er nog de welbekende afdrachtsregeling. ”Bij ons doe je het niet voor het geld. Dat is al direct een heel duidelijke keuze.’’

Bij D66 worden geen verklaringen ondertekend, maar wordt wel geprobeerd het risico op zetelroof zo klein mogelijk te maken. Zo moet iemand bijvoorbeeld minimaal een half jaar lid zijn van de partij om zich kandidaat te stellen. Maar een woordvoerder erkent dat als iemand écht zijn zetel wil meenemen, daar weinig aan te doen valt. ”Er is nou eenmaal een wettelijk recht dat mensen hebben. ”

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!