Het ooit zo energie-onzuinige kantoorpand MM25 met zestienduizend vierkante meter kantoorruimte aan de Marten Meesweg in Rotterdam Alexander – voormalig hoofdkantoor van Eneco – staat nu voor Het voorbeeld van een tot slim en duurzaam omgetoverd gebouw.

OVG Real Estate kocht het van een Duits vastgoedfonds en revitaliseerde het in samenwerking met onder meeer technisch dienstverlener Croonwolter&dros tot een energielabel A-wonder.

Voor de opwekking van energie werden zonnepanelen op het dak geplaatst en een Warmte Koude Opslag aan het pand toegevoegd. Verder werden binnen alle werktuigbouwkundige, elektrotechnische en sanitaire installaties vernieuwd. Een bijzondere toevoeging zijn de zogenoemde ‘klimaateilanden’.

Deze aan het plafond-gemonteerde bakken zorgen voor verwarming, koeling en licht. Deze klimaateilanden zijn voorzien van sensoren die allerlei zaken monitoren. Wanneer er veel mensen in een ruimte zijn, meten de sensoren bijvoorbeeld een hoger CO2-niveau en blazen vervolgens extra verse lucht de ruimte in, aldus Duurzaambedrijfsleven.nl. Terwijl de ledverlichting zich aanpast aan het daglicht doordat de sensoren de lichtintensiteit meten.

Dit technologisch innovatieve bGrid-systeem werd ontwikkeld door het ingenieursbureau Deerns en Evalan.

Print Friendly, PDF & Email