Beneluxtunnel wordt fors vernieuwd

mainImage
Beneluxtunnel wordt fors vernieuwd

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft een forse verjongings- en vernieuwingsopgave voor oude tunnels, sluizen, viaducten en bruggen aangekondigd. De komende jaren worden er negen tunnels onder handen genomen, waaronder de Benelux- en de Drechttunnel. Ook de A20 bij Blijdorp, de A4-A20 bij het Kethelplein en de A16 ter hoogte van de Van Brienenoordbrug worden grondig gerevalitaliseerd.

''De komende jaren halen we alles uit de kast om de files aan te pakken. Bijvoorbeeld door nieuwe wegen aan te leggen en verkeersknelpunten aan te pakken. Maar ook het onderhoud van onder meer oude tunnels en bruggen is van groot belang voor een toekomstbestendige infrastructuur. Daar investeren we dus flink in.''

Veel bouwwerken zoals bruggen, sluizen, tunnels en viaducten stammen uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw en zijn aan vervanging of groot onderhoud toe. Door de enorme toename van het verkeer en de steeds zwaardere transporten worden ze bovendien intensiever belast. Hierdoor hebben deze objecten meer kans op storingen. Dat leidt tot vertragingen.

Hoewel bij onderhoud verkeershinder onvermijdelijk is, maakt Rijkswaterstaat bij deze projecten vroegtijdig en in overleg met provincies, gemeenten, netwerkbeheerders en private partijen afspraken om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Goede bereikbaarheid van de regio staat daarbij centraal.

 


Foto: Digitaal Dagblad