Cadeau voor wethouder Bonte: 55 e-bussen

mainImage
Cadeau voor wethouder Bonte: 55 e-bussen

De RET heeft 55 nieuwe elektrische bussen besteld, die vanaf 2019 in gebruik zullen worden genomen.

Het openbaarvervoerbedrijf van de regio Rotterdam zet daarmee een belangrijke volgende stap in de verduurzaming van zijn busvloot en pleasde hiermee in zijn eerste werkweek de nieuwe wethouder Arno Bonte, de komende vier jaar hoeder van de luchtkwaliteit in Rotterdam.

Naast deze gunning van de RET aan VDL Bus & Coach zullen er dit jaar de nog eens honderd hybride bussen worden besteld. De eerste 55 volledig elektrische bussen worden ingezet voor kortere stadslijnen, de hybride bussen voor de streeklijnen.

De provincies, de Rijksoverheid en de vervoersregio’s hebben eerder al vastgelegd dat er vanaf 2025 geen dieselbussen meer worden aangeschaft en dat in 2030 alle dieselbussen voor het openbaar vervoer uit het straatbeeld verdwijnen. De transitie naar 100% zero emissiebussen pakt de RET gefaseerd aan: 55 bussen in 2019, 50 bussen in 2021, 50 bussen in 2024 en de laatste 110 bussen in 2029.

De 55 bussen vertrekken elke ochtend met een volgeladen batterij vanaf locatie Kleiweg en worden overdag op knooppunten en eindpunten bijgeladen. Laden gebeurt via een pantograaf, een arm die vanaf het dak van de bus omhoog komt als de bus onder een laadpaal staat. De chauffeur koppelt de bus met één druk op de knop van achter zijn stuur aan het net. Een volgeladen bus heeft voldoende capaciteit om in de spits zonder bijladen door te rijden. De bussen rijden op 100% groene stroom. Behalve het milieu gaan ook de passagiers erop vooruit: de nieuwe bussen zijn beduidend stiller dan de bestaande.

In de verduurzaming van de busvloot werkt de RET nauw samen met de gemeente, die werkt aan een breder plan voor de uitrol van laadinfrastructuur voor elektrisch rijden in de stad. In samenspraak bepalen de RET en de gemeente de locaties van de laadpalen voor de bussen. In de eerste fase komen er in elk geval palen op Rotterdam Centraal, Zuidplein, in Schiedam en in Vlaardingen. De exacte locatie wordt nog vastgesteld.


Foto: Digitaal Dagblad