VVD wijst op gevaar Truck platooning

mainImage
VVD wijst op gevaar Truck platooning

GroenLinks beheert in Rotterdam de portefeuille Mobiliteit en is de inspirerende aanjager van wandelen, fietsen, bakfietsen, desnoods scooteren, en als er met auto’s gereden moet worden dan bij voorkeur elektrisch, maar is de partij ook gefocust op truck platooning? De VVD test dit uit met de melding dat er onlangs in de Rotterdamse haven mee is geëxperimenteerd, maar dat er ook en weldegelijk gevaren aan verbonden zijn. Op de loer liggen: hackers.

‘’Het gaat hier om vrachtwagens die in een konvooi rijden, waarbij enkel de voorste vrachtwagen bemand is en de overige via een internetverbinding volgen’’, schrijven de VVD-raadsleden Karremans en Van Groningen aan wethouder Bokhove. ‘’Het truck platooning is een positieve en innovatieve ontwikkeling, mede doordat het rijden in konvooi voor minder uitstoot zou zorgen'', voegen ze er voor haar (als fietser) ter geruststelling aan toe. ''Maar in afwachting van de testresultaten, zijn er wel zaken die ons zorgen baren. Om de trucks met elkaar te verbinden, wordt er namelijk gebruik gemaakt van een internetverbinding. En wat zijn de negatieve consequenties als hackers toeslaan?’’

De VVD wil ten eerste weten of wethouder Judith Bokhove wel op de hoogte is van truck platooning in Rotterdam en ook in hoeverre het te gebruiken internetsysteem beschermd is tegen hackers? Met de geschiedenis van de inklimmers (vluchtelingen op weg naar het Verenigd Koninkrijk aan de overzijde van de Noordzee) in het achterhoofd willen Karremans en Van Groningen elk risico uitgesloten hebben en zijn ze onder meer ook benieuwd of andere weggebruikers zich kunnen in- en uitvoegen tussen de vrachtwagens en of hoeveel langer stoplichten gemiddeld op groen blijven om een truckkonvooi voorbij te laten gaan ten opzichte van een gewone auto?


Foto: Digitaal Dagblad