Rotterdammers kunnen morgen vanaf het dak op Gebouw de Heuvel live de jukebox ‘Carillon Laurenskerk’ bedienen in het kader van de Opbouwdag. De toren van de Laurenskerk overleefde het bombardement van 1940. De complete restauratie van de kerk duurde meer dan twintig jaar. Vanaf 1961 kon er pas weer muziek worden gespeeld op het carillon.

Op tal van plaatsen in de stad wordt de wederopbouw gevierd. Tussen 10.00-16.00 uur rijdt er een ouderwetse jaren ’50 bus door Rotterdam met daarin een gids, die belangstellenden gratis naar bouwprojecten van nu en uit de wederopbouw brengt. De bus vertrekt elk uur. Te voet kan dit ook. De eerste rondwandeling begint om 10.30 uur, de tweede rondleiding is om 13.30 uur.

Daarnaast zijn er gratis rondleidingen door het voormalig bouwcentrum én de Museumwoning aan de Jacob Catsstraat. In Museum Rotterdam is de maquette te zien van het wederopbouwplan uit 1940 van stadsbouwmeester Witteveen. Bij Miniworld draait een korte film over de wederopbouw en ’s avonds speelt het Philharmoisch Orkest in De Doelen een speciaal wederopbouwconcert. Bij het Stadsarchief is doorlopend de film ‘Rotterdam!…En nu?’ te zien. Deze korte film, gemaakt door Arthur Bueno, laat de grootste wederopbouwplannen zien en wat er allemaal bereikt is.

De Rotterdamse Opbouwdag vond tussen 1947 en 1970 jaarlijks op 18 mei plaats. Op 18 mei 1940 kreeg stadsbouwmeester Witteveen, vier dagen na het bombardement, namelijk de opdracht om plannen te maken voor herbouw van de stad. Tijdens de Opbouwdag werd gevierd dat Rotterdam haar rug rechtte en weer aan de stad begon te bouwen. Sinds 2016 is de Opbouwdag nieuw leven ingeblazen.

 

Print Friendly, PDF & Email