Musea moeten grote aankopen van nationale betekenis kunnen blijven doen. Dat bleek vandaag in Rotterdam bij de presentatie van de ‘cultuurvisie’ van cultuurminister Ingrid van Engelshoven. Het Nationaal Aankoopfonds is na de aankoop van Rembrandts Marten en Oopjen zo goed als blut, maar krijgt nu dus weer armslag.

Het kabinet stelt dit jaar 25 miljoen euro beschikbaar. In de komende jaren komt er nog eens 25 miljoen in totaal bovenop. “Want een open samenleving als de onze kan zich het niet veroorloven om in te dommelen”, lichtte de bewindsvrouw toe. “Als het land dreigt in te dutten, schudden kunstenaars het weer wakker.”

De investeringen voor cultuur lopen op tot 80 miljoen structureel in 2020. Erfgoed en monumenten krijgen in totaal 325 miljoen, bleek al bij het Regeerakkoord.

Er komt van het beschikbare geld onder meer een nieuw gezamenlijk talentontwikkelingsprogramma bij de cultuurfondsen. Ook voor de jeugd is er veel aandacht. En voor het muziekonderwijs komt er een eenmalige investering van 5 miljoen.

Print Friendly, PDF & Email

Laat een reactie achter