Muzikanten ballen hun vuist vóór RockArt

30 November 2018, 20:41 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Afgelopen week kwam een groot aantal bekende muzikanten uit de Nederlandse muziekscène bij elkaar in museum RockArt in Hoek van Holland om gezamenlijk “een vuist te maken” vóór de verhuizing van RockArt naar Den Haag. Vanavond was tijdens Parkroad Café de documentaire: O O Den Haag, mooie stad zonder popmuseum te zien zijn.

Schrijver Martin Reitsma - samen met cineast John Meijer de initiatiefnemer van deze actieweek - had zijn grote netwerk binnen de vaderlandse popmuziek aangesproken om leden van bekende vaderlandse acts naar Hoek van Holland te halen om een gezamenlijk statement af te geven richting Haagse politiek. Uit onze hofstad en van heinde en verre kwamen (oud)leden van legendarische bands naar Hoek van Holland. Muzikanten die de vaderlandse muziekscéne van de afgelopen zestig jaar kleur gaven in Haagse bands zoals: Golden Earrings, The Motions, Livin'Blues, René and the Alligators, The Black Albino's, The Scarlets, Q 65. Group 1850 , Jupiter, Galaxy Lin, Urban Heroes en Boom Boom Mancini en leden van bands buiten Den Haag zoals Tee Set, After Tea, Drama, Rob de Nijsband, Kadanz, Rainbow Train, Ekseption, Dizzy Man's band, Ginger Ale, Left Side, TTTCats, Lemming, Teach In, Vandenberg en vele anderen. Ook jonge muzikanten uit de Haagse muziekscéne zoals Spike van Zoest, Emmaly Brown en de rockende dames van Luminize betuigden hun steun voor deze actie.

<strong>Documentaire</strong>
Cineast John Meijer heeft onlangs een documentaire gemaakt met als titel O O Den Haag, mooie stad zonder popmuseum. Martin Reitsma deed een aantal van de interviews met onder meer gitaarvirtuoos Jan Akkerman, zanger Bert Heerink van Vandenberg, Hans Vandenburg van Gruppo Sportivo, Evert Nieuwstede van Urban Heroes, Henk Koorn van Hallo Venray, Getty Kaspers van Teach In en zanger Mars voor deze documentaire van 30 minuten. Hieruit ontstond ook het plan om de noodzaak van een overgang van het popmuseum naar Den Haag opnieuw onder de aandacht te brengen bij de Haagse politiek. De documentaire van dertig minuten werd in RockArt vertoond en kon op veel bijval en instemming rekenen van de aanwezige muzikanten. Zanger Mars zong drie nummers: Chelsea girl, Dedicated follower of fashion van The Kinks en zijn nieuwe single Love is All. Zijn vrouw Yenney deed de backing vocals. Daarna was het tijd om een groepsfoto te maken met alle bekende popmuzikanten uit de vaderlandse muziekscéne. Een uniek gebeuren want het komt niet veel voor dat zoveel popiconen uit de gouden periode van de popmuziek op één foto staan.

<strong>Schatkamer van de vaderlandse popmuziek</strong>

Het popmuseum is nu nog gevestigd aan de Zekkenstraat in Hoek van Holland, maar groeit daar al jaren uit zijn jasje. Er kan maar een klein gedeelte van de enorme collectie tentoongesteld worden. In deze schatkamer van de vaderlandse popmuziek is van alles aanwezig zoals gitaren, drums, oude Puchs, glitterkleding, posters, oude pick-up's, radio's, een heuse discobar, jukeboxen, de oude zendinstallatie van Radio Veronica, gouden en platina platen en veel andere unieke popmemorabilia uit een glorieus en groots popverleden.

<strong>Haagse politiek</strong>

Eerder werd al gekeken naar een mogelijke verhuizing naar een groter pand in Westland. Toen dat niet mogelijk bleek, werden de pijlen gericht op Den Haag. Schut is al geruime tijd in gesprek met het stadsbestuur, maar een locatie daar vinden wordt steeds moeilijker. Zeker nu het beoogde pand, de voormalige Amerikaanse ambassade aan het Lange Voorhout aan een andere partij is verkocht. "Dat vinden velen een gemiste kans.
Volgens hem hebben onder meer Rotterdam, Rijswijk, Almere en Den Bosch al aangegeven met hem in gesprek te willen gaan. Jaap Schut: ''We hebben wat locaties bekeken samen met 'Den Haag', maar we gaan niet ergens achteraf zitten omdat we willen verhuizen. Ik móet niet verhuizen", aldus Schut. "Ik ga niet weer ergens achteraf zitten, het moet wel in het zicht zijn'. Uit betrouwbare bron vernamen we dat wethouder cultuur: Robert van Asten nog steeds de intentie heeft om het popmuseum naar Den Haag te halen. Van Asten is wethouder Mobiliteit, Cultuur en Strategie (MCS).
Een ding is zeker het popmuseum zal op enig moment een andere plek vinden.