Nederland begint goed bij WK in Londen

22 July 2018, 23:14 uur

Nederland is goed begonnen aan het wereldkampioenschap hockey voor vrouwen. De titelverdediger was zondag in Londen met 7-0 te sterk voor Zuid-Korea, de nummer negen van de wereld. Die stand was bij rust al bereikt.

In de openingsminuut opende Frederique Matla al de score. Lidewij Welten verdubbelde twee minuten later de voorsprong. Kitty van Male (8e minuut), opnieuw Matla (10e minuut) en Kelly Jonker (13e minuut) waren daarna in het eerste kwart ook trefzeker. Een zege met dubbele cijfers leek aanstaande, maar na twee doelpunten in het tweede kwart (van Laurien Leurink en Van Male) was het klaar voor Oranje. In de tweede helft kreeg het team van bondscoach Alyson Annan nog wel de nodige kansen.

Nederland, aanvoerder van de wereldranglijst, speelt vrijdag tegen China de tweede groepswedstrijd. Italië is volgende week zondag de derde opponent in de poule.

Van de tot dusverre zeventien gehouden WK's stond Oranje drie keer niet in de eindstrijd: in 1975, 1976 en 1994. Nederland won het WK tien keer. De laatste editie was vier jaar terug in Den Haag, toen het team van toenmalig bondscoach Max Caldas Australië in de finale versloeg.

Engeland, twee jaar terug in Rio te sterk voor Nederland in de olympische finale, is ingedeeld in poule B en liet zaterdag tegen India verrassend punten liggen (1-1). Tweevoudig wereldkampioen Argentinië (2002 en 2010) is ingedeeld in groep C. De Zuid-Amerikaanse vrouwen begonnen het toernooi in Londen, waar zestien landen aan meedoen, met een zege van 6-2 op Spanje.