Nee, dodenherdenking mag niet stoppen

30 April 2018, 00:51 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Ook als de allerlaatste mensen zijn overleden die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, mag Dodenherdenking niet worden afgeschaft. Daar is onderzoek naar gedaan, waarschijnlijk door de berichten uit de extreem linkse wereld die op 4 mei  herrie op de Dam willen veroorzaken.

Ook in Rotterdam is de Dodenherdenking plotseling fel onderwerp van gesprek geworden nadat de volledig gewijzigde gemeenteraadsfractie van D66 in de havenstad onder leiding van nieuwkomer Said Kasmi als enige politieke partij het wel of niet gedenken wil overlaten aan de winkeliers zelf.

Slechts weinig Nederlanders vinden dat de herdenking minder betekenis heeft naarmate die oorlog verder achter ons ligt. Ruim driekwart is het oneens met de stelling dat de herdenking uiteindelijk mag worden afgeschaft. Een en ander blijkt uit onderzoeken die het Nationaal Comité 4 en 5 mei naar buiten heeft gebracht.

Bijna acht op de tien mensen houden tijdens de herdenking daadwerkelijk twee minuten stilte. Een kwart van de Nederlanders herdenkt op 4 mei álle slachtoffers uit de hele wereld van álle oorlogen. De Tweede Wereldoorlog wordt door Nederlanders het vaakst genoemd als wordt gevraagd naar de belangrijkste historische gebeurtenis, vaker dan recentere gebeurtenissen zoals de aanslagen van 11 september 2001 en de val van de Berlijnse muur.

De gegevens komen uit het Doelgroepenonderzoek (uitgevoerd door Motivaction en de Universiteit Utrecht samen met onder meer het NIOD) en uit het jaarlijkse Nationaal Vrijheidsonderzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.